MIMOZE ZAMIRISALE ZRENJANINOM, MAŽORETKE, KLOVNOVI, MAŠKARE DEFILOVALI CENTROM GRADA

Dah južnog Jadrana u ravnom Banatu

Prvi put smo u Zrenjaninu i lijepo smo dočekani – kaže za „Zrenjanin” Lana Bulatović, predvodnica mažoretki. – Nije nam hladno. Mi smo sa juga, ali smo navikli na zimu na našim putovanjima, promocijama gdje upoznajemo nove ljude i afirmišemo „Praznik mimoze”

Naš grad bio je u subotu, 12. januara, gotovo dva sata, u znaku 50. „Praznika mimoze” koji počinje u Herceg Novom 1. februara. Karavan lepih i veštih mažoretki, članova Gradske muzike, nestašnih klovnova i maškara osunčao je Trg slobode i deo ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića… Doneli su u Banat miris mimoze i dah južnog Jadrana, a šarmom, osmesima i toplinom gosti iz Crne Gore odolevali su ledenoj kiši.
Start defilea je označen pucnjavom pušaka, mažoretkinje su domaćine obasjale vedrinom, limeni duvači su sinhronizovali učesnike, trobonjeri podgrejali atmosferu, a Zrenjaninci su darivani grančicama mirisne momoze koja cveta na južnom Jadranu u januaru i februaru. Tako je proleće ove godine uranilo i došlo u naš grad…
Goste su dočekali i naši sugrađani koji imaju vikendice u Herceg Novom, kao i oni koji su nekada letovali u gradu ispod Orjena, kada je tamo bilo odmaralište „Prehrane”…

VEDRINA MEDITERANA
Sa gostima iz Herceg Novog stigla je i riba, dugačka 6, a visoka 2,5 metra, koju je majstorski postavio Ivan Pevlic, a ona je najviše obradovala najmlađe… On je na čelu NVO „Maškare”, koju predstavljaju klovnovi – ima ih četrdesetak. Jedan od njih je Mićo Damjanović koji mi se spontano predstavlja, stavlja periku klovna na glavu i u ulozi novinara postavlja pitanja, dok se „Renesansom”, gde su se okrepili, razleže smeh klovnova.
– Prvi put smo u Zrenjaninu i lijepo smo dočekani – kaže za „Zrenjanin” Lana Bulatović, predvodnica mažoretki. – Nije nam hladno. Mi smo sa juga, ali smo navikli na zimu na našim putovanjima, promocijama gdje upoznajemo nove ljude i afirmišemo „Praznik mimoze”.
I Lanine drugarice, koje su je izabrale za predvodnicu, Sara Pečurica (16), Jovana Martinović (16), Aleksandra Novaković (19), Andrijana Dabović (14) i Ivana Šundić (17), ne mare za zimu. Njima je, kako kažu, sunce u očima, odmalena su se divile svojim starijim sugrađankama, mažoretkama i silno želele da, kada porastu, budu u njihovoj ulozi…

OD BEČA, DO BANATA
Karavan mimoze ove godine ima međunarodni krakter. Krenuo je iz Beča, stigao u Vrbas i Novi Sad, zastao u Zrenjaninu i produžio u Beograd, gde je iste večeri održana mirisna fešta. Domaćini učesnicima karavana biće i žitelji pojedinih gradova u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Sloveniji.
Predstavnici delegacije Herceg Novog prisustvovali su prijemu u Gradskoj kući, uoči početka defilea, gde je razgovarano ne samo o turističkoj saradnji, već i o drugim vidovima ponovnog povezivanja dva grada.
Potpredsednik hercegnovske Opštine Miloš Konjević je podsetio da Zrenjaninci već dugo letuju u Herceg Novom, neki tamo imaju i kuće, a ovo je početak obnove saradnje i u turizmu. On je pozvao stanovnike Zrenjanina da dođu na „Praznik mimoze” i da letuju u Herceg Novom, gde se održavaju i brojne duge manifestacije tokom turističke sezone.
Direktor Turističke organizacije Zrenjanina Zoran Ljubotina je istakao da je zadovoljstvo biti domaćin karavana mimoze koji se vratio u naš grad nakon trideset godina i doneo dah Jadrana, juga i miris mimoze, što Zrenjanincima mnogo znači. Prema njegovim rečima, ovakvi događaji su retki u Vojvodini, a ovo je pravi način da se Herceg Novi preporuči građanima regiona.
Kako je rekla načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, čast je biti domaćin Karavanu mimoze koji je u Zrenjaninu bio još 1985. godine.

PUT KA BOLJOJ SARADNJI
Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi, očaran je, kako kaže, „prelijepim centrom grada i arhitekturom, ali i brojem prijatnih građana koji su došli po hladnom vremenu da pozdrave karavan”.
Valentina Kulinović, predsednica i kapelnica Gradske muzike iz Herceg Novog od 2012. godine, naglašva da se obradovala dolasku u Zrenjanin gde je trebalo da gostuju na „Begej festu” prošle godine, ali su bili sprečeni zbog učešća na Festivalu u Poljskoj gde su osvojili drugo mesto. Ona se nada dolasku na ovogodišnji „Begej fest”.
Zoran Živković, član Direkcije festivala u Herceg Novom, podseća da je dolazak inicirao Saša Mirčetić iz Plivačkog kluba Proleter, a nastavio Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije Zrenjanin. Doprinosi su pojedinačni i kolektivni, ali je najvažnije da je „Karavan mimoze” približio Herceg Novi i Zrenjanin i da je put saradnje sada širi i, verujemo, uzbudljiviji….
Pedeseti „Praznik” mimoze, turistički brend bivše Jugoslavije i danas je jedan od najreprezentativnijih u regionu i Evropi. Otvoriće ga 1. februara Zdravko Čolić, koncertom u okviru nastavka turneje „Ono malo sreće”, a Praznik će potrajati sve do 22. marta i imaće pedeset različitih programa.

PLAKETA DOMAĆINIMA
Miloš Konjević uručio je Plaketu 50. „Praznika mimoze” zamenici sekretara Skupštine Grada Zrenjanina Svetlani Grujić. Ovo priznanje, koje su čelnici Herceg Novog darivali domaćinima i u drugim gradovima kroz koje prolazi karavan mimoze, u znak zahvalnosti za dobrodošlicu i organizaciju, zamenica sekretara je primila u ime gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

BRANKA JAJIĆ
FOTO: STEFAN BABUŠKOV