MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ POSETILA ZRENJANIN: Za bolju demografsku budućnost

– U Zrenjaninu se na hiljadu stanovnika rodi tek osam beba, a umre preko četrnaestoro osoba za isti period. To znači da imamo problem koji je veliki, koji traje godinama, i da bez obzira na sve mere koje jedinica lokalne samouprave primenjuje, situacija nije dobra, a bila bi neuporedivo lošija da se iste ne primenjuju – izjavila je danas na konferenciji za medije održanoj u gradskoj kući u Zrenjaninu Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku.

DSC_0061

Prema rečima ministarke Đukić Dejanović, Zrenjanin je, u pozitivnom smislu, grad bez lista čekanja za decu predškolskog uzrasta za vrtiće. Podsetila je i da Grad izdvaja i finansijski stimuliše sve one koji žele da se na bilo koji način ostvare u ulozi roditelja, a atmosfera u samom gradu je sve bolja i Zrenjanin, kao sedmi u zemlji, postaje sve privlačnije mesto.

– Problem u Zrenjanjinu koji i nije baš mali, jeste povećan broj maloletničkih trudnoća – istakla je ministarka. – Samo u prošloj godini 21 osoba se porodila, a imala je starosnu dob ispod osamnaest godina.

Naše znanje o reproduktivnom zdravlju, kako je istakla, u celoj Srbiji i u Vojvodini treba da bude na mnogo višem nivou, jer su i dalje tabu razgovori na temu seksualnog obrazovanja u porodici, nema ih ni u školskim programima, i tu se moramo mnogo više organizovati.

Ministarka je posebno naglasila da nacionalni i lokalni nivo, tačnije, Grad Zrenjanin i Republika Srbija, moraju i mogu dati bolju demografsku budućnost, a za to je potrebna podrška i saradnja svih institucija.

M. Malbaški

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_0059DSC_0082 DSC_0078