MLADI ISTORIČAR FILIP KRČMAR O TORONTALSKOJ ŽUPANIJI I NjENOM NASLEĐU

Zaboravljena lekcija iz prošlosti
2 - 1 - FILIP KRCMARIstorijski arhiv Zrenjanin priprema izložbu „Torontalska županija i njeno nasleđe”, koja će biti otvorena 11. decembra u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Postavka će osvetliti mnoge važne elemente iz prošlosti, značajan deo zavičajne istorije koja je pomalo skrajnuta, a imala je dalekosežnog uticaja.
O tome razgovaramo sa Filipom Krčmarom, istoričarem i arhivistom Istorijskog arhiva Zrenjanin, autorom izložbe i kataloga.
Saradnja dve kulturne ustanove, poput ove, oduvek je donosila vredne rezultate. Kako je došlo do ovog izazova?
– Izložba je rezultat prošlogodišnjeg projekta Istorijskog arhiva Zrenjanin koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, kao i Grad Zrenjanin. Namera nam je bila da naše sugrađane upoznamo sa jednim ogromnim i praktično nezaobilaznim, a opet prilično zaboravljenim segmentom lokalne istorije. Razlog tome je što se Torontalska županija uvek pojavi kada se govori o prošlosti Zrenjanina, ali redovno i gotovo po pravilu ostaje nedorečen i maglovit pojam. Zato smo rešili da to ispravimo. A pošto obim postavke prevazilazi mogućnosti Izložbenog salona Istorijskog arhiva, obratili smo se za pomoć Muzeju, koji nam je izašao u susret i ustupio ne samo svoj veliki Salon, već i eksponate.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju