MLADI ZRENJANINAC MARKO ŠARENAC OSVOJIO JE EVROPSKU BRONZU

Nesuđeni fudbaler postao sjajan košarkaš

Naš sugrađanin, košarkaš Marko Šarenac vratio se iz Turske sa prvenstva Evrope za reprezentacije sastavljene od igrača do 18 godina, okićen bronzanom medaljom. Naša selekcija je do odličja došla nakon što je savladala Sloveniju.
– Presrećan sam. Svojim trudom i radom izborio sam se da budem među 12 momaka koji su predstavljali Srbiju na šampionatu u Izmiru. Medalja je kruna moje dosadašnje karijere. Drago mi je što sam iskoristio šansu koja mi je pružena – ističe Marko Šarenac.
Ponosni na uspeh sportiste poniklog u Zrenjaninu, mnogi sugrađani se pitaju ko je nova košarkaška nada Srbije. Marko je rođen 2004. godine, počeo je u KK Petrovgrad, a kasnije je prešao u juniorski sastav beogradske Crvene zvezde. Visok je 207 cm i igra na poziciji krila i krilnog centra.
– Moji majka i otac su bili sportisti, a i mlađi brat Mateja je krenuo mojim stopama. Kada sam imao sedam godina počeo sam da treniram fudbal u Akademiji Bambi. Pobeđivali smo na brojnim turnirima, te sam sakupio više od 60 medalja. Treneri su mi bili Jovan Blažić i Predrag Jovanov.
Sa 11 godina sam sasvim slučajno došao da gledam košarkaški trening i poželeo sam da se oprobam u tom sportu. Narednih godinu dana trenirao sam uporedo fudbal i košarku, ali sam potom prelomio. Prve košarkaške korake načinio sam u KK Storm, kod trenera Darka Josića i Darija Šaponje, da bi 2017, nakon gašenja kluba, prešao u Petrovgrad. Tamo sam radio pod nadzorom Stanoja Novakovića, a kasnije i Milana Bosnića – priča za „Zrenjanin” Marko Šarenac.
Kao i u fudbalu, vrlo brzo su došli uspesi i priznanja. Marko je 2018. godine bio najbolji igrač pokrajinskog prvenstva. Tri godine kasnije usledila je nagrada za najuspešnijeg košarkaša Vojvođanske lige u svojoj generaciji.
– Za svoj najveći uspeh smatram to što sam bio u najboljoj petorci Novogodišnjeg turnira u Barseloni. Potom su počele i da mi stižu ponude iz Srbije i inostranstva, ali je pandemija pokvarila moje planove – istakao je Šarenac.
Mladi košarkaš je krajem prošle godine postao član Crvene zvezde. Juniorski tim crveno-belih je poslednjih nekoliko godina najbolji u regionu. Kako kaže, Zvezda mu je otvorila mnoga vrata, a njegovi kvaliteti nisu promakli ni selektoru reprezentacije Srbije.
– Naporno treniram, ali sam vrlo motivisan jer vidim da to daje željene rezultate. U Crvenoj zvezdi imam sjajne uslove za rad i napredak. Sve je obezbeđeno, od smeštaja do škole i prostora za treninge – naglasio je naš sagovornik.

D. PETROVIĆ