STANOVNICI MUŽLJE BROJNIM MANIFESTACIJAMA NEGUJU TRADICIJU I ČUVAJU OBIČAJE OD ZABORAVA

Žetelački dan budi uspomene

Mužljanci slove za vredne domaćine i veoma gostoprimljive ljude. Mađarska kuhinja i brojni gastronomski specijaliteti su nešto što mnoge privlači u ovo mirno i pitomo banatsko mesto. Nekoliko puta godišnje U Mužlji se organizju manifestacije koje okupljaju sve više posetilaca. Izdvajaju se slava sela, svadba sa pratećim običajima i Žetelački dan.
Festival u slavu kosidbe, žita i hleba, namenjen je pre svega mladim naraštajima. Prema rečima organizatora, Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster fokusa” iz Mužlje, cilj je da budućim generacijama ostave u sećanje kako se nekada žnjela pšenica i predstave običaje vezane za ove poljske radove.
Žetelački dan započinje tradicionalnim doručkom, a na jelovniku su domaći proizvodi: sir, šunka, slanina, kobasice, barena jaja, krompir, luk… Nije izostala ni rakija, dok su pojedini u čuturicama imali dobro ohlađeno crveno vino i vodu. Gde je rad tu je i muzika, te se orila radosna pesma na srpskom i na mađarskom jeziku.
Zatim kreće takmičenje u košenju žita i slaganju snopova. Pobednika nema, kako kažu to je svako ko je učestvovao. Ovogodišnja manifestacija okupila je čak 13 ekipa iz Mužlje, Subotice, naselja Otelek, u rumunskom delu Banata. Gostiju je bilo iz cele Vojvodine, kao i iz Mađarske.

SVE VIŠE DECE
– Važno je da sačuvamo tradiciju od zaborava. Žetelački dan i slične manifestacije u pojedinim mestima su se, nažalost, ugasile jer nema ko da ih organizuje. Stari su umrli, a mladih kosaca je sve manje. U sličnoj situaciji smo i mi, jer su i naši učesnici već u godinama. Ali, krasi ih vedar duh i posvećenost. U poslednje vreme dolazi sve više dece te se nadamo da će neko od njih nastaviti ovo što smo mi počeli – rekla je Kristina Juhas Terkelj, organizatorka.
Prema rečima Ervina Palatinuša, predsednika Saveta Mesne zajednice Mužlja, meštani ovog naselja prvi su organizovali jednu ovakvu manifestaciju u Vojvodini, na šta su veoma ponosni.
Svoje utiske prenela nam je Eržebet Šetet, koja je 15. put na kosidbi. Rad u polju zavolela je još dok je bila osmogodišnja devojčica, pomagala je roditeljima. Tada je nedelju dana bilo potrebno da se njiva pokosi. Danas, uz pomoć kombajna je sve lakše.
– Već kada mi je bilo 12 godina otac je počeo da me vodi na vršalicu. Nije se gledalo da li su deca muška ili ženska. Svi smo podjednako radili. Hleb koji jedemo, moramo i da zaradimo – rekla je Eržebet Šetet.
Dok je sa nama razgovarala pripremala je hranu: hleb je mazala mašću, dodavala je so i posipala alevu papriku.Umesila je štrudle sa makom, višnjama i sirom.

ZADOVOLJNI UČESNICI
Ruža Juhas doputovala je iz okoline Subotice. Kako je rekla, za učešće na ovakvom događaju važno je umeće, ali i ljubav prema starim zanatima. Iskustvo koje je kao dete stekla pomaže joj da među prvima uspešno završi zadatak.
– Svaki put sretnem drage ljude te se posle događaja siti ispričamo. Mužljanci su posebni domaćini. Ne znam da li bih prvo pohvalila trpezu, pesmu ili veselu atmosferu kojom nas dočekaju – kazala je Ruža Juhas.
Tim sa Bagljaša činili su Ilija Fanka, Nada Radlović, Ivan Matić i Mara Radmilović. Fanka, koji je bio u ulozi risara (kosač), ističe da i danas ima mesta gde se žito „skida” na ovakav način. Prvi put se u kosidbi okušao Slavoljub Lazić. Budući da je penzioner, ima više vremena da pomogne svojoj ekipi.
– Gde god je druženje i šala tu sam i ja. Za početak, zadovoljan sam i brzinom i tehnikom koju sam primenio – rekao je Lazić.

  • TAKMIČENJE U KUVANJU RIBLJE ČORBE
    U okviru Žetelačkih dana održan je i „Riblji dan”. Najbolju riblju čorbu skuvao je Gabrijel Carina. Medalje su dobili još Smiljka Malešev, Čaba Šeljmeši, Peter Sabo, Laslo Siveri, Antal Kiš i Tihomir Stojić. Učestvovale su 23 ekipe, zajedno za kulinarima iz Rumunije i Mađarske.

     

  • NAJMLAĐI RIBOLOVCI
    Na Sunčanom jezeru, održano je takmičenje u sportskom ribolovu za mališane. Prvo mesto zauzeo je Teodor Stojko, vicešampion je Mark Vaci, dok je trećeplasirani Oto Čordaš. Posebna priznanja – za najmlađeg učesnika i najveću ulovljenu ribu, otišla su u ruke Denisa i Matije Kralusa.

MIROSLAVA MALBAŠKI
FOTO: ZORAN MEĐO