MOMIR RNIĆ, TRENER RUKOMETAŠA PROLETERA, O PROTEKLOJ SEZONI I PLANOVIMA ZA NAREDNU

Moramo na vreme da „skrojimo” tim

Rukometaši Proletera prvenstvo u Super B ligi završili su na četvrtom mestu sa 25 bodova (10 pobeda, pet nerešenih mečeva i sedam poraza). Mokra Gora iz Zubinog Potoka i beogradski Obilić plasirali su se u elitini rang, dok je treću poziciju osvojila leskovačka Dubočica. Sa trenerom Proletera Momirom Rnićem razgovarali smo o protekloj sezoni, kao i pripremama i planovima za naredni period.

Kako ocenjujete nastup svog tima u prvenstvu? Da li ste zadovoljni rezultatima i plasmanom?
– Ono što smo postigli je veliki upeh, čak podvig. Proleter je imao najmlađi tim u ligi, a većina su iz Zrenjanina i okoline. Niko nas nije ubrajao u favorite, predviđali su nam borbu za opstanak, a mi smo u jednom momentu bili među kandidatima za prelazak u viši rang. Ipak, nerealno je bilo očekivati to od ekipe u kojoj, osim Spahića i braće Dimitrić, gro rukometaša nije imalo mnogo iskustva u saveznom rangu. Naravno, nije sve uvek bilo kako smo planirali, ali usponi i padovi u igri mladih rukometaša su normalni.

Utisak je da ste u jesenjem delu sezone igrali bolje nego u nastavku prvenstva?
– Ako su kriterujum osvojeni bodovi, onda je to tačno – u prvom delu smo osvojili 15, a u drugom 10 bodova. Jesenas smo imali meč više kod kuće, tada je većina rivala olako shvatala susrete sa nama. Smatrali su da su favoriti, a to je mnoge koštalo bodova. U prolećnom delu – druga priča. Protivnici su nas više respektovali i igrali maksimalno angažovano protiv nas. A u finišu prvenstva bili smo pod velikim pritiskom – sastajali smo se sa ekipama koje su se borile za opstanak ili za titulu.

Kada kreću pripreme i koji je cilj crveno-belih u narednoj sezoni?
– Početkom avgusta ćemo se ponovo okupiti, a naši planovi i ciljevi zavise od ranga u kojem ćemo igrati, kao i od sastava i finansijske situacije. Naime, ima nagoveštaja da će doći do reorganizacije rukometnih liga, pa bi Proleter mogao već naredne sezone da se takmiči u elitnom rangu. Sve će biti jasnije posle 15. jula kada se očekuje konačna odluka nadležnih. Ako nam se ukaže prilika, iskoristićemo je.

Koji igrači će biti u sastavu Proletera u narednom prvenstvu?
– Sredinu su promenili Slobodan i Stanko Dimitrić. Otišli su u pančevački Dinamo, to je klub u kojem će moći da pokažu koliko vrede i ja im želim mnogo uspeha. Ostali rukometaši se, za sada, nisu izjasnili da žele da napuste Proleter. No, svesni smo da su njihove igre privukle pažnju i da mnogi jedva čekaju da ih vide u svojim redovima. Ukoliko lokalna samouprava podrži klub i ako bude stabilno finansiranje, moguće je da ih zadržimo na okupu. Ali, ne smemo da čekamo da pred start sezone krojimo tim, pogotovo ako pređemo u Super ligu.
B. MANDIĆ