MUP UPOZORAVA: Pirotehnička sredstva kupovati u radnjama

Vreme božićnih I novogodišnjih praznika je period godine kada se petarde I vatromet prodaju na svakom koraku, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da je zbog njihove bezbednosti važno da takvu robu kupuju isključivo u radnjama koje imaju dozvolu za to.
-Apelujemo da građani ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge i ulični prodavci koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava. Zakonom je izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama. Takođe napominjemo da vatrometa izvode samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova – saopštavaju iz MUP-a.
Ukoliko se ne rukuje pravilni njima, petarde, vatromet I druga pirotehnička sredstva mogu da prouzrokuju teške povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, a može dovesti I do nastanka požara i eksplozija, kao I uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.
Iz MUP-a napominju da ovlašćena službena lica tog ministarstva aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Fizička i pravna lica, koja budu neovlašćeno prodavala pirotehnička sredstva, biće sankcionisana u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta.
S.K.