MUZIČKI DAN U KAŠTELU EČKA: Mladi talenti na „Franc List festu”

Prvi put sam ovde, u ovom divnom ambijentu i posebna je čast svirati na mestu gde je nekada svirao Franc List. Zahvalna sam na pozivu da budem gost Festivala, ovo je inspirativno mesto a na večerašnjem koncertu sviram i Listove kompozicije. U haljini sam koju je za mene kreirala Mariana Kerleta.

Ovo je za „Zrenjanin” izjavila, samo nekoliko trenutaka pred početak koncerta, u balskoj sali Kaštela Ečka, Elisa Tomellini, virtouzna pijanistkinja iz Italije, specijalna gošća Prvog „Franc List festa”, održanog u Ečki 6. oktobra. Osim Listovih etida ona je izvela i jednu Šopenovu kompoziciju.

Bio je to dan za uživanje, kako izvođača, mladih talenata klasične muzike iz cele Evrope, tako i brojnih posetilaca.

Ovde je 1820. godine, na otvaranju dvorca porodice Lazar, svirao tada devetogodišnji Franc List, potonji slavni kompozitor a u Ečku ga je doveo grof Esterhazi, u to vreme jedan od najbogatijih plemića Ugarske. Ovo je i povod za održavanje „Franc List festa” a njegovo prvo izdanje je otvorilo autentične mogućnosti izvođača za dela čuvenog kompozitora.

Festival, Franc, E-ìka smanjene(112)

– Divno je videti da ovoliki broj ljudi sedi i uživa toliko sati uz klasičnu muziku, to je znak da je ovaj Festival bio potreban i ujedno je ovo motivacija da sledeće godine bude još bolji – rekao je Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe. – Ovo je zaista optimistično i hvala vam što ste ovde.

Selektorka Festivala Jovanka Višekruna Janković je istakla da je velika sreća biti na mestu na kojem je nekada svirao jedan od najvećih kompozitora i pijanista.

– Sam taj osećaj je dovoljan da čovek oseti nešto posebno – rekla je selektorka Festivala. – Nadam se da će ovaj Festival zauzeti značajno mesto na evropskoj mapi festivala. Ovom prilikom bih se zahvalila svim mladim pijanistima koji večeras izvode svoje viđenje i svoja tumačenja najpoznatijih dela Franca Lista.

Dezső János, direktor Collegium Hungaricuma nije krio oduševljenje zbog ideje o održavanju „Franc List festa“ i njene realizacije na ovom divnom mestu.

Pavle Krstić je svirao Listovu „Špansku rapsodiju”.

– Meni je izuzetno drago, i posebno značajno, što sam svirao na mestu na kojem je svirao Franc List – izjavio je Pavle Krstić, koji je svirao Listovu „Špansku rapsodiju”. – Ovo donosi određeni nivo inspiracije, ali i veliku odgovornost, jer ovakvi događaji nisu veoma česti. Listove kompozicije nisam često imao prilike da interpretiram, zahtevi repertoara su različiti, ali sam želeo da sviram „Špansku rapsodiju“, kompoziciju koju jako volim, jer je puna različitih temperamenata, koji se, kako kompozicija odmiče, prožimaju i nadgrađuju.

Dušan Sretović je izveo Listovu „Sonatu u H molu”.

Festival, Franc, E-ìka smanjene(83) Festival, Franc, E-ìka smanjene(12)

– Studiram u Salzburgu, kod vrhunskog profesora Pavela Gililova – naglašava Dušan. – Moja velika želja je bila da budem u klasi profesora Gililova i on je bio razlog koji je doprineo mojoj odluci da studiram u Austriji. Poručio bih svima, da slede svoje snove.

Blistala je i Zrenjaninka Ivana Damjanov.

– Čast je svirati na ovom Festivalu, u ovoj sali i ovim povodom – kaže Ivana. – Divna je atmosfera, a Listova muzika nas sve povezuje.

Aplauz za izvođenje Listovih kompozicija su zaslužili i Ivona Bužek, Ines Nedelkovska, Milica Milić, Katarina Rakanović i Milan Milić.

Na otvaranju Festivala su učesnike, goste i publiku pozdravili Marijana Kerleta, predsednica Udruženje poslovnih žena „Sofia“, Zoran Lazić, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina.

Muzičku čaroliju su otvorili mladi talenti zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“ i Muzičke omladine Beograda.

Organizatori festivala su HBO Color Media Events, Udruženje poslovnih žena „Sofia” i Color Media Communications, a pokrovitelji AP Vojvodina, Grad Zrenjanin i „Generali osiguranje Srbije”.

Tokom koktela, prisutni su uživali u vinu „kadarka“ vinarije Tonković. Uz „kadarku” ide i priča u vezi sa Francom Listom o kojoj će biti reči u našem pisanom izdanju…

Branka Jajić

Foto Color Media Communications

Festival, Franc, E-ìka smanjene(9)