MUŽLJANSKI BUČ: Bogat program za sve ukuse

Savet Mesne zajednice Mužlja je, u saradnji sa brojnim organizacijama i udruženjima, proteklog vikenda organizovao proslavu crkvene slave i Dana sela, manifestaciju poznatiju kao Mužljanski Buč. Domaćini su se potrudili da priprede bogat i zanimljiv program. Mužljanci i njihovi gopsti mogli su da uživaju u sportskom, kulturno–umetničkom i zabavnom program, a nezaobilazni dekor bile su tezge sa hranom, suvenirima, ručnim radovima i drugim zanimljivim predmetima. Najmlađi su uživali u luna parku.

Sportski deo manifestacije obeležio je rukometni turnir na kojem su učestvovale po dve ekipe ŽRK Lehel i ŽRK Proleter. Turnir se poklopio sa obeležavanje 60 godina ŽRK Lehel.

– Skromno smo obeležili Dan sela kao i našu godišnjicu. Zahvalan sam prijateljima iz ŽRK Proleter koji redovno uveličaju svako naše slavlje. Posle utakmica usledilo je druženje, rezultat je bio u potpuno drugom planu  – kaže Mihalj Balić, predsednik ŽRK Lehel.

Fudbalski klub Lehel je takođe imao aktivnosti: igrale su ekipe mlađih kategorija, tradicionalno su se družili i veterani, a seniorska ekipa je odigrala prvenstvenu utakmicu sa ekipom Mladosti iz Banatskog Despotovca.

U Klubu Mužljanaca održana je zajednička izložba članova Kluba slikara amatera, Udruženja negovatelja starih običaja „ RÉMUSZ “, Kluba žena i izlagača koji su stigli iz drugih mesta.

U mužljanskoj Katoličkoj crkvi je takođe bio organozovan prigodan program. Pored svečanih misa, nastupali su nastavnici i učenici Muzičke škole „Josif Marinković” iz Zrenjanina kao i omladinski hor i orkestar „Don Bosco“.

U subotu, 9. septembra, organizovano je takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša, posle lepog druženja, u veoma jakoj konkurenciji pobedio je Šandor Koso, drugo mesto pripalo je Rozaliji Koso, dok je treći bio Mihalj Bačo.

Održana je i svečana sednica Saveta mesne zajednice Mužlja na kojoj su podeljene zahvalnice zaslužnim meštanima. U junu ove godine potpisan je sporazum na maađarskom jeziku kojim se Mužlja i Bakonjpeterda iz Mađarske bratime, a na svečanoj sednici tokom Buča potpisan je i sporazum na srpskom jeziku.

Učešće na manifestacii su uzeli i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin, koji su izveli pokaznu vežbu „Nezgode u kući – kako postupiti i pružiti prvu pomoć“. Na bini kod MZ Mužlja viđen je veoma zanimljiv i raznovrstan sadržaj. Osim folklora, recitacija, plesa i predstava, održan je i rok koncert.

TEKST I FOTOGRAFIJE: DAMIR PETROVIĆ