NA BOGOJAVLJENJE U ZRENJANINU I KLEKU: Plivanje za časni krst

Najhrabrije devojke i mladići iz Zrenjanina, kao i iz naseljenih mesta i susednih gradova, plivaće za časni krst na Bogojavljenje, u petak, 19. januara, u 12 časova na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina. Dva sata kasnije plivaće se za časni krst i u Kleku, kod šlajza, na Begeju.

Ovo je danas saopšteno na konferenciji za novinare u gradskoj kući, na kojoj su o predstojećoj, tradicionalnoj manifestciji govorili predstavnici organizatora – pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, jerej Veselin Vlaški, starešina Hrama Svetog arhangela Mihaila i direktor Predškolske ustanove Zrenjanin Vladimir Petrović.

Plivanje za casni krst

– Ove godine jubilarni deseti put organizujemo ovu lepu manifestaciju – podseća pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. – Zadovoljstvo nam je što je svake godine sve više učesnika. Do sada su stigle 44 prijave, a očekujemo ih još. Podrška je stigla od kompanije NIS koja nam je donirala talpu, zatim od Crkvene opštine Zrenjanin, Crvenog krsta, Službe hitne pomoći, ronilaca i spasilaca. Pozivamo i sugrađane da bodre učesnike.

Otac Veselin Vlaški je podsetio na ulogu Bogojavljenja u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji.

– Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan – rekao je jerej Vlaški. – Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin, a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi, a događaj se zove Bogojavljenje. Na taj praznik sve su vode osveštane i simbolika je ulazak u tu vodu, a ne takmičenje u plivanju – podsetio je on.

Takmičari će na Bogojavljenje u 9.30 časova, prisustvovati liturgiji u Hramu Svetog Arhangela Mihaila, gde će biti osvećena voda, a potom će u litiji sa građanima krenuti do jezera.

– Trudimo se da iz godine, u godinu obezbedimo što bolje uslove za plivače, tople napitke i odeću nakon plivanja. Da u tome i uspevamo svedoči  sve više prijavljenih i zajedničko angažovanje organizatora – kaže direktor Kulturnog centra Goran Marinković.

U plivanju za časni krst mogu da učestvuju svi punoletni građani i građanke, nakon prijave i lekarskog pregleda koji je u četvrtak, 18. januara, od 9 do 13 časova, u Opštoj bolnici Sveti Jovan, a na Bogojavljenje od 9 do 11 časova.

Prijave su na broj telefona: 064-811-6471.

Posebna pažnja, kako je istakinuto, biće posvećena bezbednosti učesnika u plivanju. – Na sam dan manifestacije jezero će pregledati ronioci – rekao je Vladimir Petrović i dodao: – U vodi će tokom plivanja biti i spasioci, na obali će biti volonteri Crvenog krsta Zrenjanina, kao i službe hitne pomoći i policija.

Organizatori ovog događaja su Grad Zrenjanin, Srpska pravoslavna crkva – Hram Svetog arhangela Mihaila i Kulturni centar. Na svečanosti pre početka plivanja za Časni krst pevaće hor Žene mironosice, koji deluje pri Hramu Svetog arhangela Mihaila.

B. Jajić

Foto: J. Njegović Drndak