DR SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ U ŽITIŠTU: Mere populacione politike za veći natalitet

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Žitište. Između ostalog, ona je u raspravi za okruglim stolom rekla da Zakon o finansijskoj podršci porodicama, koji bi trebalo da se primenjuje od 1.jula, podrazumeva da se za prvo dete izdvaja veća suma nego do sada, odnosno predloženo je da ona bude 100.000 dinara i da je žene sa ugovorima na određeno ili na ugovor o privremeno-povremenim poslovima, kao i žene sa sela, izjednačio sa onima zaposlenim na neodređeno. Ona je istakla i značaj povezivanje institucija na lokalu, poput instituta za javno zdravlje, domova zdravlja, škola, vrtića, ustanova kulture, medija, kancelarija za mlade, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i nevladinih organizacija, kao podršku postojećim i uvođenju novih mera populacione politike. Među 15 opština u Srbiji za koje je lane izdvojeno ukupno 130.000 dinara podrške, jesu i žitištanska i sečanjska.

DSC_0264_resize DSC_0269_resize

– U Srbiji se na 1.000 građana rodi devet beba, ali umre 15 ljudi. Taj odnos novorođenih i umrlih, veoma je zabrinjavajući – kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović. To za sobom vuče dve posledice: jedna je da imamo depopulaciona područja gde se ne rađaju bebe, ili se vrlo retko rađaju, a sa druge strane, mi smo veoma staro stanovništvo i prosek starosti u Srbiji je 42,7 godina, dok se životni vek produžava.

Djukić Dejanović je rekla da su među opštinama kojima je finansijski pomognuto u sprovođenju mera populacione politike i Žitište i Sečanj, koju je takođe danas posetila.

– Da bi se stanovništvo u Srbiji, koje je sve starije, obnovilo, potrebno je da jedno dete rodi 11 odsto majki, dvoje 44, a troje i više 45 odsto. Međutim, u Srbiji, više od 50 odsto žena rađa samo jedno dete, dvoje 39, a troje nešto preko osam odsto – rekla je dr Đukić Dejanović.

DSC_0302_resize

Takođe je rekla da je pružena šansa i za biološki potpomognutu oplodnju, za četvrti pokušaj, a da je to pravo ostvario samo jedan bračni par.

Ona je ukazala i na značaj edukacije među mladima, a u opštini Žitište, 13 maloletnica je lane postalo majka. Pohvalila je i otvaranje savetovališta za mlade, koje od danas radi.

DSC_0284_resize

Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište, rekao je da ova komuna, iako mala i nerazvijena, izdvaja 10 odsto iz budžeta za mere populacione poilitike, odnosno za pomoć porodicama i deci, uključujući i prevoz osnovaca i srednjoškolaca…

– Pitanje je da li ćemo da ostanemo i opstanemo jer sve više stanovnika napušta opštinu, posebno seoska naselja, pa je i veoma važno i da se pospeši i privredna i preduzetnička delatnost – rekao je Vučurević.

U raspravi su učestvovali i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, mr Svetlana Maja Babić, pokrajinska poslanica, Dragana Petković, predsednica Skupštine opštine Žitište, Jelena Travar Miljević, predsednica komisije za populacionu politiku.

– Za projekte je naša opština dobila 1.850.000 dinara. Za 63 rođene bebe isplaćeno je po 20.000 dinara. Održane su trubine o reproduktivnom zdravlju i tribine o uključivanju oba roditelja. Takođe, i edukacija učenika sedmog i osmog razreda o reproduktivnom zdravlju i njihovo osposobljavanje da budu vršnjački edukatori – rekla je Travar Miljević.

M. Bečejac

Foto: J. Drndak Njegović

DSC_0307_resize DSC_0316_resize