NA BOGOJAVLJENSKOM PLIVANJU U ZRENJANINU OVE GODINE JE UČESTVOVAO REKORDAN BROJ DEVOJAKA I MLADIĆA

Vitez Nenad Živanov drugi put pobedio

Kada je, kao četvorogodišnjak, počeo da pliva na zrenjaninskom bazenu, Nenad Živanov nije znao za časni krst. Plivao je sa uživanjem i željom da bude što brži. A u njegovom domu, već drugu godinu zaredom, stanuje pomenuta relikvija… Živahni dečak izrastao je u skromnog mladića koji iz godine u godinu učestvuje u plivanju za časni krst u Zrenjaninu.
– Čestitam svima koji su danas ušli u vodu i onima koji su došli da uveličaju ovu manifestaciju – bio je jednostavan izraz vere i zahvalnosti našeg sugrađanina Nenada Živanova, koji je na Bogojavljenje, 19. januara 2019, prvi doplivao do časnog krsta na jezeru kod Kulturnog centra.
Jedanaestu godinu zaredom u Zrenjaninu je organizovano plivanje za časni krst, a ove godine bio je 61 učesnik, što je rekordan broj. Među njima su bile i dve devojke: Zrenjaninka Tijana Sič, koja je pretprošle godine bila najbrža i Novosađanka Marija Kolundžija, koja je tada prvi put učestvovala.
Nekoliko hiljada sugrađana bodrilo je plivače i pokazalo interesovanje za tradicionalni običaj, čiji su organizatori Srpska pravoslavna crkva – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Grad Zrenjanin, sa više pokrovitelja i Kulturni centar Zrenjanina.
– Već drugi put učestvujem u Zrenjaninu na ovoj manifestaciji, prijatelji su me ohrabrili da pokušam – kaže Marija Kolundžija, koja je po struci programerka. – Ovo je veliko uzbuđenje, radost i izazov. Nadam se da ću doći i sledeće godine.
Za srednjoškolca Zorana Šemića, koji pliva već drugi put, ovo je, kako kaže, način da se produži tradicija i želja da se manifestacija omasovi. Ovde su, prvi put, učesnici i gosti iz Titela, policajci Jovan Cvetanović (37), Stefan Stjepanović (28) i Vladimir Dimitrijević (41). Sa njima je i kolega koji radi u Novom Sadu, Ivan Cembarov (35), iz Rusije. Oni najavljuju da će doći i naredne godine.
Očigledno je bilo i raspoloženje sugrađana kojih je, svakog 19. januara, sve više na mostu i obalama jezera kraj Kulturnog centra. Oni znaju da je važno učestvovati, a ne pobediti, bodre plivače i čine atmosferu na Bogojavljenje duhovnim događajem za pamćenje…
Plivanju na Bogojavljenje prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, koji je bio i kum manifestacije, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević… Janjić je čestitao praznik svim učesnicima, a posebno Nemanji Živanovu, kao i organizatorima i svim sugrađanima, tradicionalnim pravoslavnim pozdravom na Bogojavljenje: „Bog se javi”.
– Svake godine je sve više učesnika i sve je bolja manifestacija – rekao je Janjić. – I to su neki pokazatelji da naš grad ide u dobrom pravcu. Čestitam nosiocu ovogodišnjeg krsta, a pozdrave upućujem i svim ostalim učesnicima.
Simo Salapura je uručio prigodan poklon Nenadu Živanovu, a čestitali su mu i i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.
– Dan smo započeli svetom liturgijom u svim našim hramovima, nakon toga smo osveštali bogojavljensku vodu i u litiji se uputili ka gradskom jezeru, gde smo se okupili po jedanaesti put – podsetio je jerej Veselin Vlaški. – Onaj ko je prvi doplivao do Časnog krsta nosi ga u svoj dom, da ga krasi do sledeće godine, ali s pravom mogu da kažem da su svi koji su danas ušli u vodu pobednici i da svi nose Božji blagoslov svojim domovima.
Goran Marinković je istakao da su preduzete sve mere da bi učesnici plivali bezbedno i naglasio da veruje da će sledećih godina manifestacija biti još masovnija. Plivanju za časni krst je prethodila sveta liturgija u Hramu Svetog arhangela Mihaila, a potom je osvećena voda iz jezera na kojem se plivalo. Manifestacija je počela himnom Republike Srbije koju je otpevao Gradski dečji hor Kulturnog centra.

  • OBNOVLJENA TRADICIJA
    Plivanje za časni krst je u Velikom Bečkereku počelo u drugoj polovini 19. veka i tako je bilo sve do 1942. godine. Nakon toga su okupacione vlasti zabranile ovu manifestaciju. Plivanja nije bilo ni nakon oslobođenja, a tek 2009. godine tradicija je obnovljena. Inicijator njenog ponovnog održavanja je bilo Udruženje građana „Ravnopravnost”, uz saradnju Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu. Tada je plivalo 12 mladića, a prvi je do Časnog krsta doplivao Zrenjaninac Dragan Mojsin.
  • BOGOJAVLJENJE
    Jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika je Bogojavljenje. Hrišćansko verovanje kazuje da je 30. godine pre naše ere Isus Hristos pozvao Jovana Preteču da ga krsti u Jordanu. Nakon što je, prema Bibliji, krštenje obavljeno, porinjanjem tri puta u reku, nebo se otvorilo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin. Na rame Isusa je sleteo Sveti Duh, u obličju goluba. Ovim činom je Isus označio početak svoje misije i propovedi.
    I u pravoslavnim hramovima u Zrenjaninu, kao i u Evropi i svetu, na Bogojavljenje je osveštavana voda koju su pravoslavni vernici nosily u svoje domove. Reč je o bogojavljenskoj vodi za koju se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Na Bogojavljenje se vernici pozdravljaju tradicionalnim pozdravom „Bog se javi”, a otpozdrav je „Vaistinu se javi”.

BRANKA JAJIĆ
FOTO: STEFAN BABUŠKOV