NA EVROPSKOM PRVENSTVU ŽITIŠTANKA POMAGALA NAŠIM KOŠARKAŠIMA

Među obručima, kao kod kuće
Dok su na šampionatu Evrope igrali u Berlinu, košarkašima reprezentacije Srbije kao volonter pomagala je i Milana Plećaš, devojka iz Žitišta.

– Radila sam kao ataše za štampu, ali i još mnogo toga što je bilo potrebno našoj selekciji. Dobro govorim srpski, engleski i nemački, pri tome sam i košarkaški „potkovana“ što je verovatno presudilo da dobijem ta zadzženja. Vodila sam brigu o prevozu, hrani, pranju opreme i o mnogim drugim stvarima koje su se nametale u datom trenutku. Najviše sam sarađivala sa tim-menadžerom Nebojšom Ilićem. Bilo je zaista sjajno i ja sam prezadovoljna. Iako se radilo i po 24 časa, nisam osećala umor, jer smo svi imali samo jedan cilj – da sve besprekorno funkcioniše – priča Milana Plećaš.

Naša sagovornica ističe da je u košarci od detinjstva. U reket ju je uveo otac Milan Plećaš, svojevremeno košarkaš, a potom i trener KK Karađorđevo. Brat Petar igra košarku, a ni za majku Mariju se ne može reći da je basket ne interesuje. Plećaševi su, nema sumnje, mnogo dali za razvoj košarke u Banatskom Karađorđevu i Žitištu, gde sada žive.
Milani je, ipak, na prvom mestu nauka. Bila je izvanredan student i na briljantan način je završila elektrotehniku, da bi zatim dobila stipendiju škotske vlade i nastavila doktorske studije u Glazgovu. U Škotskoj se ova mlada Žitištanka uključila u rad košarkaške organizacije i bila je angažovana kao zapisničar i sudija. To ju je i odvelo na Olimpijske igre u London, gde je takođe volontirala.

Posle prve faze takmičenja naši košarkaši su utakmice nastavili da igraju u Francuskoj, a Milana se vratila u Škotsku, svojim obavezama.
– Drago mi je što sam bila deo priče koju su „ispisali“ izabranici Saše Đorđevića. Nastaviću, dakako, da pratim njihove igre i rezultate. U Škotskoj me očekuju doktorske studije, a isto tako i košarkaško angažovanje. Trebalo bi da pređem sa suđenjem na prvu žensku ligu, a ovaj sport, iako nije mnogo bio popularan u Škotskoj, sve više dobija na značaju. Ulaže se sve više, pa tako u sportskim halama bude i do tri hiljade gledalaca. U svakom slučaju košarka je sport koji stiže na sve prostore, a ja ću se truditi da tome dam svoj puni doprinos – poručila je skromna, ali uporna i vredna Milana Plećaš devojka iz Žitišta i Banatskog Karađorđeva.
D. Milićev