ŽENE OSVAJAJU MUŠKO CARSTVO – DELE PRAVDU I NA FUDBALSKOM TERENU

Autoritet, kontrola, i po neka suza…
Postoje situacije kada mi dođe da odgovorim na psovke i dobacivanja sa tribina, kaže Ana Živković

Ninoslava Mirkov (18), Mila Mošorinski (18) i Ana Živović (25) sudile su u nedelju na fudbalskoj utakmici ASK – Rusanda, a delegat je bila Radmila Momčilović. Četiri dame u sportu koji muškarci (još uvek) smatraju svojim carstvom! Nije im bilo lako, posebno kada se fudbalerima nisu baš svidele njihove odluke i kada je publika negodovala.
– Prvi put sam bila glavni sudija i imala sam tremu. Stajala sam na terenu između 22 muškarca koji su ubeđeni da znaju fudbalska pravila bolje od mene. U jednom momentu sam, zbog pritužbi, presije i dobacivanja sa tribina bila na ivici suza. Da Ana nije uletela na teren i došla do mene, ja bih zaplakala – priča Ninoslava.
Mila kaže da je početnica i da se teško borim sa psovkama i dovicima iz publike.

– Rada Momčilović nam govori da se ne obaziremo na to, zato sam se izolovala, gledala samo na teren i radila svoj posao. Ali, bude i suza, nekada posle utakmice, a neki put i na terenu – priznala je gimnazijalka Mila koja planira da upiše fakultet, ali želi da joj suđenje bude hobi.
Ana je nasledila očevo zanimanje, počela je da se bavi artibtražom pre 10 godina. Iskusna je, ali kaže da postoje situacije kada joj dođe da odgovori na psovke i dobacivanja.

– Ipak to ne uradim, smirim se jer se setim da smo profesionalci, službena lica na dužnosti. Možda „pucam“ previsoko, ali ambicija mi je da sudim večiti derbi Partizan – Zvezda – rekla je Ana i priznala da navija za „crno-bele“, ali tvrdi da može da bude nepristrasna.
Prema oceni njihove mentorke Rade Momčilović, Nina, Ana i Mila mogu da se mere sa muškim sudijama i smatra da je ženama najteže da sude u najnižim ligama.

– Lakše je u višem rangu jer su tamo igrači profesionalniji i razumniji – tvrdi Radmila. Ispričala je da fudbaleri ponekad i fizički nasrnu na njih, ali da se trgnu kad vide da kreću na ženu ili ih zaustave saigrači. Ninoslava je zaključila da joj je zato lako da bude objektivna.
– Kada vidim kako se ponašaju na terenu, ne mogu ni za koga da navijam – kaže u šali Ninoslava.
Suzana Kokavski