ŽELjKO TRAJKOVIĆ, PREDSEDNIK RVAČKOG SAVEZA SRBIJE, SUMIRA UTISKE IZ LAS VEGASA

Dobra organizacija, talenat i sreća – ključ uspeha
Očekujem da će ulaznicu za Rio izboriti i Viktor Nemeš, Kristijan Fris, Dejan Franjković i Nemanja Pavlović

Najbolji srpski rvač Davor Štefanek osvojio je bronzu na svetskom prvenstvu u Las Vegasu i obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Sa predsedinkom Rvačkog saveza Srbije Željkom Trajkovićem razgovaramo smo o planetarnom šampionatu i kvalifikacionom turniru za Rio koji će se u aprilu održati u našem gradu.

Da li ste zadovoljni učinkom rvača na svetskom prvenstvu u Las Vegsu, i šta je ostale takmičare sprečilo da ostvare normu za Olimpijske igre?

– Prezadovoljan sam što je Davor Štefanek u Srbiju i Zrenjanin doneo svetsku medalju i overio vizu za Olimpijske igre. To je ono što smo planirali i želeli. Ostali rvači još treba da rade da bi postigli takav rezultat. Svetske medalje ne osvavaju se često, a Štefanek je uspeo dva puta za redom da osvoji medalje i tako je dokazao da je vrhunski sportski as.

U Zrenjaninu će se aprila 2016. godine održati kvalifikcioni turnir za odlazak na Olimpijske igre. Ko još od naših rvača ima šansu da ode u Rio?

– Od 15. do 17. aprila u Zrenjaninu će se održati najveće takmičenje u Evropi, kvalifikacioni olimpijski turnir. Očekujemo više od 700 učesnika, a ako tome dodamo ostale goste, možemo da kažemo da će naš grad ugostiti više od 1000 stranaca. Na tom turniru normu će ostvariti samo finalisti. Očekujem da će ulaznicu za Rio izboriti Viktor Nemeš, Kristijan Fris, Dejan Franjković i Nemanja Pavlović. Nakon Zrenjanina, biće organizovana još dva kvalifikaciona turnira na kojima će rvači dobiti još jednu šansu da otputuju na Olimpijske igre.

Rvači u kontinuitetu ostvaruju vrhunske rezultate. Da li postoji recept za uspeh?

– Potrebna je dobra organizacija, podrška lokalne zajednice i države, mnogo truda i rada, novca, ali i sreće. Pogledajte košarkaše, kolika je euforija vladala tokom takmičenja, a oni nisu osvojili medalju. To je sport u koji se mnogo ulaže. Na primer, mađarska rvačka reprezentacija ima budžet od tri miliona evra, a nema ni jednu normu, dok smo mi imali budžet od 220 hiljada evra i uzeli smo normu za Rio.

Šta očekujete od Proletera u narednoj sezoni?

– Očekujem da i dalje budemo neprikosnoveni na domaćoj seceni. Da Proleter osvoji još jednu titulu prvaka držve i da se rvači u narednom periodu trude što više, da se afirmišu kroz domaće turnire. Proleter ima vrhunske rvače u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji. Među njima su Boris Petrušić, Siniša Sremac, Dalibor Karamarković i Valentin Čabi od kojih mnogo očekujemo u narednom periodu.
N. Zlatanov