NA LESNINI POSEČEN DRVORED, U TOKU OBNOVA TROTOARA

Prvo rekonstrukcija, potom nova sadnja

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo” ovih dana rade punom parom. Kako su i najavili, u delu Ulice Koče Kolarova počela je rekonstrukcija trotoara i drvoreda ispred najduže stambene zgrade u Zrenjaninu, poznate kao „Lesnina”.
– Radovi obuhvataju uklanjanje bolesnih i nebezbednih stabala, sadnju novog drvoreda srebrnolisnog javora i kompletnu rekonstrukciju trotoara behaton pločama, u dužini od 200 metara – saopšteno je na sajtu Grada Zrenjanina.

JAVOR NA JESEN
Nakon toga, počeli su radovi na rekonstrukciji dotrajalog i oštećenog trotoara, a plan je da se sve završi tokom aprila. U toku jeseni, kako navode na gradskom sajtu, predviđena je sadnja novog drvoreda srebrnolisnog javora, koji brzo raste, lako se obnavlja, traži puno sunca, a lako podnosi niske temperature.

Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da su i ovde radovi usmereni u dva, međusobno povezana pravca.
– Nastavljamo aktivnosti na ozelenjavanju grada, sadnji novih drvoreda i stvaranju lepših gradskih prostora. Uporedo s tim obnavljamo i trotoare, posebno one s najvećom pešačkom frekvencijom, kao što je to slučaj na Bagljašu ili na Lesnini. Prolećni meseci u Zrenjaninu proteći će svakako u brojnim infrastrukturnim aktivnostima i u gradu i u naseljenim mestima – rekao je gradonačelnik.

AKTUELIZOVANI STARI PROBLEMI
Međutim, seča stabala izazvala je revolt kod sugrađana koji žive u ovom delu Zrenjanina. Naime, Ružica Pušić, stanovnica ove najduže stambene zgrade u našem gradu iznela je stav određenog broja ljudi iz ovog naselja.

– Zagorčan nam je život. Posečen nam je ceo drvored. Postavili su neki pano, radiće se trotoar i posadiće novo drveće. Međutim, koliko treba drvetu da poraste i stasa? Pritom, to sada ne liči ninašta, potpuno je osakaćeno naselje – navela je Pušić.
Ona je podsetila i na staru problematiku koja se nastavila sa ovim poslednjim krčenjem, a to je da stanovnici Lesnine ostaju bez zelenila.
– Šumica koju smo imali ispred zgrade potpuno je redukovana. Ostali su samo borovi i jele, više nema niti jednog listopadnog stabla. Stanovi su prljavi od prašine, gušimo se u čađi, pogotovo otkako je obustavljen saobraćaj u Nikole Pašića, pa je sada koncentracija vozila kroz ovaj deo grada duplo veća. Da ne pričamo o nivou buke koji je sada na daleko većem stupnju – rekla je za list „Zrenjanin” Ružica Pušić.

S. Vorkapić
Foto: RTV „Santos” i Grad Zrenjanin

  • OGOLJENO U MALOJ AMERICI
    Ovih dana javila nam se i čitateljka iz Male Amerike koja se požalila da su nadležne službe i u ovom naselju sekle stabla i grane. – U mojoj Ulici Rade Končara 9 posekli su sve, ogolili potpuno prostor ispred zgrade. Svaki put kada čujem testeru ja se naježim. Ne znaju oni da mi koji živimo u zgradama dragoceno gledamo svako stablo i list- kaže naša sagovornica. Ona se jadala da su prethodnih nekoliko godina mnogo drveća sasekli, a da gotovo ništa u njihovom naselju nisu posadili.
    – Ja sam decenijama radila u urbanizmu, sarađivala sam sa stručnjacima iz oblasti hortikulture i znam kako se planira sadnja na javnim gradskim površinama. Ovo je sve suprotno od toga što bi trebalo da se radi – rekla je naša čitateljka.
  • PET DECENIJA LESNINE
    Zgrada Lesnine u Koče Kolarova, s kućnim brojevima od 54-68 predstavlja kuriozitet u gradu, jer se radi o najdužoj stambenoj zgradi u Zrenjaninu. Izgrađena je 1966. godine, dužine je 170, a širine 14,5 metara. Po izgradnji, u prizemlju i na četiri sprata imala je 173 stana, a danas su celom njenom dužinom poslovni i trgovinski prostori.