NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI POVODOM 3. DECEMBRA: Zajedno u rešavanju problema invalida

U Gradskoj upravi u Zrenjaninu uskoro bi trebalo da bude otvorena Kancelarija za osobe sa invaliditetom. Ona bi bila mesto na kojem bi na najbolji način mogli da budu sagledani problemi invalida i putevi za njihovo rešavanje.

Ovo je dogovoreno na prijemu u Gradskoj kući, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u ponedeljak, 3. decembra, na inicijativu predsednika Udruženja paraplegičara Banata u Zrenjaninu Nenada Krbavca.

Prijemu su prisustvovali predstavnici gotovo svih udruženja koja okupljaju osobe sa različitim vrstama invaliditeta. Domaćini su bili zamenik Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, Simo Salapura i Duško Radišić, pomoćnici i Jelena Dragić, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave.

– Otvaranjem takve kancelarije želimo da omogućimo osobama s invaliditetom i njihovim udruženjima da se direktno obraćaju Gradskoj upravi, a preko nje javnim i komunalnim preduzećima i gradskim ustanovama, kako bi se njihovi specifični problemi najbolje sagledali i mogli najefikasnije rešavati – objašnjava Saša Santovac. Planiramo za tako nešto budžetska sredstva za narednu godinu i već u toku ove nedelje održaćemo sastanak s predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom. Ne želimo da to bude samo marketinški potez, već da kancelarija zaista služi nameni i cilju, odnosno da pomaže osobama s invaliditetom u ostvarenju nekih njihovih prava i obezbeđenju uslova za kvalitetniji život.

Udruženja paraplegičara Banata uspešno sarađuju sa sličnim udruženjima iz drugih gradova, razmenjuju iskustva, rade zajedničke projekte, a njihovi članovi su poznati i po značajnim sportskim rezultatima. Kancelarija za osobe sa invaliditetom u Vršcu im je uzor.

– Kancelarija bi bila neka vrsta „linka“ između osoba s invaliditetom i gradske vlasti, a značajno je i formiranje saveza srodnih udruženja osoba s invaliditetom, kako bi zajednički ustanovili prioritete i pokušali da rešavamo najveće problem – podseća predsednik Udruženja Nenad Krbavac.

Tekst i foto B. Jajić

(Opširnije u pisanom izdanju)