OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA: Vojska je oduvek bila sinonim za slobodu

Vence i cveće na spomenik poginulim borcima iz Zrenjanina u ratovima 1991-1999 godine položili su predstavnici vojske, Grada, Udruženja ratnih vojnih penzionera i invalida, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918 i porodice poginulih. Ovim činom obeležen je Dan vojnih veterana koji se ustanovljen širom naše zemlje od 2015. godine. Tokom ratova devedestih živote za otadžbinu dalo je 53. građanina Zrenjanina. Nakon ceremonije program je natavljen svečanom akademijom u gradskoj kući, gde se okupljenima obratio potpukovnik Aleksandar Dedić komadant garnizona u Zrenjaninu.
– Odlukom predsednika Republike Srbije 2015. godine određeno je da Dan vojnih vetarana bude 4. decembar. Tog dana, 1912. potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu, a 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo je status „stari ratnik” odnosno veteran. Brigu o veteranima preuzelo je tadašnje Ministarstvo vojno. Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu. Nažalost, često je ta sloboda krvavo plaćena, ali nijedna žrtva data za slobodu nije uzaludna! Šta više, dokaz je zakletve date narodu i otadžbini. Obećavamo da nikad nećemo zaboraviti naše pale borce, ali i vas veterane koji ste sa nama na vaš dan – rekao je Aleksandar Dedić.
Aktivna i penzionisana profesionalna vojna lica koja su branila Saveznu republiku Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine dobila su vojne spomenice. To su pripadnici Komande za razvoj banatske brigade i 506. pešadijske brigade.

Ž.Mišić

Foto galerija: Jovan Drndak Njegović