NA SAJMU ZAPOŠLJAVANJA PONUĐENO 449 RADNIH MESTA

Dobar odziv poslodavaca i nezaposlenih

Vratio sam se sa rada u inostranstvu, gde sam boravio nekoliko godina. Električar sam po struci, ali i profesionalni vozač. Ostaviću radne podatke kod nekoliko poslodavaca. Verujem da će posla biti. Tražena su raznovrsna zanimanja – rekao nam je Atila Mezei, jedan od nezaposlenih koji je video šansu da dobije posao putem ovog svojevrsnog saobra radne snage.
U organizaciji ovdašnje Filijale za zapošljavanje, prošlog četvrtka je održan 24. Sajam zapošljavanja u Hali sportova „Zvonimir Zvonko Vujin”. Sugrađani koji trenutno nemaju angažman su za to vreme mogli da se upoznaju sa potrebama budućih poslodavaca, razgovaraju sa njima i da im predaju svoje biografije.
Učestovale su 42 firme koje su pružile šansu za posao za 449 radnika i to različitih profila, od prvog do sedmog stepena obrazovanja. Bili su potrebni krojači, šivači, zavarivači, prodavci, agenti prodaje, komercijalisti, magacioneri, pakeri, vozači, operateri u proizvodnji, referenti, CNC operateri, konobari, kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, službenici obezbeđenja, mašinski i inženjeri elektrotehnike, prevodioci za nemački jezik, ekonomisti, inženjeri zaštite bilja, agronomi…

LANE – VIRTUELNO DO POSLA
– Zbog uslova koje je nametnula pandemija, 2020. godine bazari ove vrste nisu održani, a na republičkom nivou, 2021. održan je onaj virtuelni. Na prethodna 23, od traženih 5.754 radnika, nameštenje je dobilo njih 4.581 – rekla je Aleksandra Štrbac, savetnik za planiranje karijere. – Manifestacija se, inače, održava od 2005. godine. Takođe, mesto susretanja i direktnih kontakata poslodavaca i nezaposlenih, priređeni su tri puta i u opštini Žitište.
Na području Srednjobanatskog okruga, na kraju prošlog meseca na evidenciji je bio 11.381 tražilac posla, a ovaj broj je u odnosu na početak godine smanjen za 250. Na teritoriji Grada Zrenjanina, prema evidenciji Filijale za zapošljavanje, ima 5.628 nezaposlenih.

OD PRVOG DO SEDMOG STEPENA STRUČNOSTI
Među firmama koje su učestvovale bili su: „Šinvoz”, „Gomeks”, „Massagrar”, „Celuks”, „Zlatni klas”, „Drekslmajer” (20 radnika u proizvodnji, po dva referenta i prevodilac za nemački jezik), „Tisza automativ” (32 radnika), „Stil”… Učešće je uzeo i „Linglong” kome je potrebno 20 tehničara i električara održavanja, kao i inženjeri kvaliteta, tehnologije i elektro-struke… Bilo je nekoliko preduzeća koja se bave trgovinom, poljoprivredom, osiguranjem, bezbednošću, ugostiteljstvom, pekarstvom… Ponuda je zaista bila šarolika, tako da su posetioci mogli da se prijave i za zanimanja u struci, ali i za druga… Recimo, „Agrodukat”, između ostalog, traži deset inženjera zaštite bilja, agronoma, komercijalistu… „Telekomu” je potrebno 50 agenata terenske prodaje…
– Preduzeće „Massagrar” bavi se uzgojem svinja, a osnovano je 2011. godine. U svom vlasništvu poseduje modernu farmu u Sečnju, organizovanu po najsavremenijim svetskim standardima, tako da su nam potrebni veterinari, veterinarski tehničari… Imamo plantaže borovnica i za berbu nam je neophodno 30 sezonskih radnika – kaže Dušica Lisica Bolozan.
„Šinvozu” su, između ostalih, potrebni i zavarivači, pa čak nude i obuku za ovo traženo zanimanje. „Tisza automototiv” – Kikinda, Senta i Bečej, organizuje prevoz radnika koji dolaze iz Zrenjanina, Elemira, Melenaca…

Brojna su bila zanimanja koja su se potraživala, odziv kako poslodavaca tako i nezaposlenih je bio korektan, mada nije bilo uobičajene živosti i gužve. Bilo je i posetilaca koji imaju posao, ali žele da ga promene i da rade u struci, zapravo da se bave onim za koja su se školovali. Većina sa kojima smo razgovarali tvrdila je da im je nužan bilo kakav posao, i van struke, ali sa sigurnim platama. Bilo je i mladih i starijih. Ana Š. radi kao pomoćni radnik, a po struci je knjigovođa i volela bi da bar kraj radnog staža dočeka na poslu koji zna da radi i za koji je obučena.
Događaju je prisustvao i Vojislav Arsenov, član Gradskog veća Zrenjanina. On je razgovarao sa Goranom Tomovićem, načelnikom Odeljenja za posredovanje pri zapošljavanju u zrenjaninskoj filijali. Zaključeno je da je na ovogodišnjem sajmu, prvom posle pandemije, bilo više zainteresovanih kompanija za ovaj vid zapošljavanja nego prethodnih godina.

M. Bečejac

  • USPEŠNI SAJMOVI
    Sabori radne snage, kada je nivo zaposlenih u odnosu na nivo traženih radnika bio preko 90 odsto, bili su: jesenji sajam 2012. kada su bila ponuđena 222 radna mesta a zaposleno je 285 lica; zatim jesenji 2007, tada je uposlenost bila 99,67 odsto; prolećni 2008. i 2011. godine – 95 odsto.
    Na sajmovima zapošljavanja odžanim u Zrenjaninu i Žitištu 2019, na kojima je bilo ukupno 50 poslodavaca i ponuđeno 719 radnih mesta, manifestacije je posetilo 1.555 lica, od toga 129 osoba sa invaliditetom. Radno je angažovano 536 lica.

  • POSLODAVCI IZ CELE VOJVODINE
    Na ovakvim događajima često učestvuju i poslodavci iz drugih gradova. Na sajmu zapošljavanja 2019. (poslednji održan pre pandemije), učestvovala su preduzeća iz Novog Sada, Subotice i Sente.
    – Zrenjaninci su veoma spremni da prihvate posao u drugom gradu – kaže Aleksandra Štrbac.