NA SVEČANOSTI U GRADSKOJ KUĆI U ZRENJANINU URUČENE STIPENDIJE ORGANIZACIJE „SVETOSAVLjE”

Dragoceni podstrek za najbolje đake i studente

Desetu godinu zaredom organizacija „Svetosavlje” dodeljuje Svetosavske stipendije namenjene đacima iz višedetnih porodica slabijih materijalnih mogućnosti, koja imaju želju da uče, nastave svoje usavršavanje uz dobre školske i studentske rezultate.
Ugovore o stipendiranju su u baroknoj sali gradske kuće u utorak, 17. decembra, potpisali ovogodišnji učenici i studenti. Na konkursu za Svetosavsku stipendiju učestvovalo je 46 učenika i studenata sa teritorije Grada Zrenjanina. Stipendiju su dobila četiri najbolje rangirana studenta i petnaest najbolje rangiranih učenika. Ukupan fond koje je obezbedilo „Svetosavlje” za školsku 2019/2020. godinu iznosi milion i sto pedeset hiljada dinara.
– Stipendije za studente su utvrđene u pojedinačnom iznosu od 100.000 dinara, a za učenike u iznosu od 50.000 dinara na godišnjem nivou, i dodeljuju se u 10 mesečnih rata. Mogu sa velikim zadovoljstvom da kažem da je za ovih deset godina, preko deset miliona dinara izdvojeno u ove svrhe i da se preko stotinu dece i oko 50 studenata školovalo uz pomoć Svetosavske stipendije – rekao je Dragan Vidaković, predsednik „Svetosavlja”.
Četvoro najboljih studenata su Verica Simić (Medicinski fakultet), Anđela Jovanović (Filozofski fakultet), Nemanja Stojanović (Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”) i Kristina Bucu (Ekonomski fakultet).
Učenici srednjih škola su: Aleksandar Radanov, Milica Vukov, Aleksandra Jovanović, Andrej Dunai, Ljubica Živković, Sergej Grahovac, Marija Živković, Teodora Jovanović i Sofija Radovanović (svi iz Zrenjaninske gimnazije), Viktor Mučaj (Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić”), Jelena Stojanović i Una Svjetlica (Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković”), Branko Ludoški (Srednja poljoprivredna škola), Danilo Ćirić (Muzička škola „Josif Marinković”) i Branko Isakov (Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad).
Koliko joj stipendija znači i kako će je iskoristiti rekla je Kristina Bucu, studentkinja druge godine Ekonomskog fakulteta.
– Stipendija mi veoma znači zato što planiram da je iskoristim za svoje dalje školovanje, a studiram u Novom Sadu. Novac će mi dobro doći da pokrijem troškove koji nisu mali – kazala je sagovornica.
Po drugi put su dodeljena i posebna priznanja – zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima za podršku organizaciji „Svetosavlje” u ostvarivanju njegove misije i ciljeva.
Dobitnici priznanja su: Dušan Moromilov, sveštenik u penziji, Slavko Surla, novinar i Jovan Drndak Njegović, urednik fotografije u listu „Zrenjanin”.
M. Malbaški