Šta je Zrenjanin Vojvodini?

Piše: Dalibor Bubnjević

„Za tri godine, blizu milijardu dinara izdvojeno je iz pokrajinskog budžeta za opštinu Vrbas, što kroz direktne investicije u infrastrukturu i druge segmente, što kroz subvencije privredi i poljoprivredi“ („Dnevnik“, 5. decembar 2019. godine). Prema poslednjem popisu stanovništva, na teritoriji Vrbasa živi četrdesetak hiljada stanovnika.
Bilo bi valjano da pokrajinska administracija saopšti koliko je iz budžeta AP Vojvodine izdvojeno za Grad Zrenjanin! Vredno pomena je da Zrenjanin ima nekoliko puta više stanovnika.
Koliko me sećanje služi, glavno pokrajinsko ulaganje je tartan staza na stadionu u Karađorđevom parku i reflektori koji nisu kompletirani. Na ovaj saldo vredelo bi (pri)dodati strunjače od oko 4.000 evra koje su trijumfalno predate ovih dana?!
Uvažavajući sve navedene činjenice, opravdano se postavlja pitanje zašto ćute svi političari – kako vlasti, tako i opozicije. Niko ne prigovara sramnoj raspodeli u kojoj je treći grad u Vojvodini oštećen.
Stiče se utisak da se ideologije menjaju, ali je kvarljivi karakter ovdašnjih vlastodržaca nepromenjiva kategorija. O tome najbolje svedoči primer nekadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina, koji je svoju pročelnu funkciju trampio za visoko pokrajinsko priznanje – pomoćnik sekretara za energetiku.
Ako mi sami ne vrednujemo sebe, zašto bi nas drugi poštovali…