NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA USVOJEN BUDžET

Za gradsku kasu planira se pet milijardi dinara

Skupština grada Zrenjanina usvojila je, u sredu, bez diskusije i obrazloženja, budžet za 2020. godinu. Budžet je utvrđen na nivou od 4 milijarde i 949 miliona dinara što je nešto manje od rebalansa za prošlu godinu, ali će svakako već u februaru biti značajno uvećan transferima od Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, poverio je novinarima zamenik gradonačelnika Saša Santovac u pauzi zasedanja.
– Budžet je reda veličine 5 milijardi dinara i biće već u februaru znatno uvećan. Važna je i njegova struktura: prihodi od poreza na zarade su u znatnom porastu i iznosiće preko 2 milijarde dinara. Verujem da će za dve do tri godine ova masa narasti na 3 i po milijarde, što će omogućiti intenzivnije ulaganje u privredu, kulturu, obrazovanje i sport. Dosta ulažemo u razvoj i komunalno opremanje grada i naseljenih mesta. Važna odluka koju danas donosimo je i start specijalizovane ustanove za pružanje usluge socijalne zaštite „Most”, kao i prelazak sportskih objekata u vlasništvo Grada Zrenjanina.
U strukturi utroška budžetskog novca, posle troškova za opšte usluge lokalne samouprave od milijardu i 119,9 miliona dinara, najveći udeo imaju izdaci za komunalne delatnosti, stanovanje i urbanizam – ukupno milijarda i 103,6 miliona dinara. Za kulturu i informisanje budžetirano je 413,5 miliona, za osnovno obrazovanje 338,2, za socijalnu i dečju zaštitu 223,7, za sport i omladinu 251,6 miliona dinara.
Budžet ima minimalan deficit od 68,8 miliona dinara, što je – opšte je mišljenje – sasvim prihvatljivo.
Skupština je takođe usvojila programe rada i poslovanja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zrenjanin.

 

 • ODBORNICI LSV OSTALI BEZ ODGOVORA
  Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine predložili su niz tema kao dopunu dnevnog reda Skupštine i svi su – odbijeni.
  – Zar je toliko teško priznati da Zrenjanin nikada neće imati ispravnu pijaću vodu. Još prvih dana sepembra data su obećanja da je zdrava voda za piće iz javne mreže – na dohvat ruke, a dozvole za njeno korišćenje još nema – rekao je Vladimir Milošev.
  – Zbog čega nema ocene uticaje kineske gumare „Šandong Linglong” na životnu sredinu, sada kada se već raspisuju konkursi za posao u ovoj, budućoj fabrici – upitao je Dejan Čapo i, kao i Milošev, ostao bez odgovora.
  Aleksandar Marton pokrenuo je pitanje stanja spomenika iz Narodnooslobodilačke borbe i apelovao na socijaliste i ostale koji se deklarišu kao levičari da ga u tome podrže. Ali, i to je bilo bez odjeka među odbornicima SPS i Socijaldemokratske partije Srbije (Rasima Ljajića).

 

 • SANTOVAC O PREDLOZIMA OPOZICIJE
  Santovac se osvrnuo na brojne predloge opozicije za proširenje dnevnog reda:
  – Ima tu dobrih ideja, ali i demagogije. Jedna od demagoških primedbi je krivljenje sadašnje administracije za kašnjenje obilaznice i neuzimanje u obzir električnih vodova prilikom projektovanja i izvođenja radova. Ja njima odgovaram: vi ste ti koji su pravili kikseve, a mi smo završili eksproprijaciju. Sledi izdavanje lokacijske dozvole i građevinske dozvole za završetak ovih radova. Senku na te uspehe ne možete baciti! – rekao je Santovac.

M. Stojin i M.Malbaški