BOŽIĆNA POSLANICA ZRENjANINSKE RIMOKATOLIČKE BISKUPIJE

Pogledajmo Betlehemske jaslice

Draga braćo i sestre u Kristu,
pre nekoliko dana papa Franjo posetio je Grecio (Greccio), malo selo u središnjoj Italiji, gde je sveti Franjo napravio prve Betlehemske jaslice. Ovaj veliki svetac 1223. godine hteo je u toj špilji iskusiti tajnu Isusova rođenja, to da je Sin Božji uzeo ljudsko telo i došao k nama u štali. Ovo delo svetog Franje počelo se odavde širiti polako ali sigurno, s takvim zamahom da je pravljenje Betlehemskih jasli danas poznato širom sveta.
Tokom posete seocetu Greciju, papa Franjo potpisao je pismo pod naslovom Admirabilis Signum – Čudesni znak, u kojem govori o praksi, značaju i važnosti postavljanja Betlehemskih jasli. Dok čitam to pismo, ponovno mi se bude sećanja iz detinjstva.
Pomislimo samo na naše detinjstvo! Svako na svoje. Sećam se da je za mene jedan od najvažnijih događaja božićnih blagdana bilo upravo vreme provedeno ispred Betlehemskih jaslica. U našoj crkvi je bila napravljena špilja s predivnom pozadinom, a u špilji jaslice, gde je mali Isus ležao na slami. Mi, deca, divili smo se Betlehemskom selu koje je bilo izgrađeno na padini, uz mali potok koji je tekao niz brdo, ali još više detetu u pećini i životinjama pokraj njega. I, naravno, anđelima koji su slavili Boga na nebesima, okruženi blistavim zvezdama u mračnoj noći, i naveštali mir ljudima na zemlji.
I kad postane odrasla osoba, u čoveku i dalje ostaje divljenje, znatiželja i gotovo detinjasta želja da vidi Betlehemske jaslice u našim crkvama. Mnogo je načina da se onde stoji: šutljivo, jednostavno u tišini, puštajući da se naše oči, posebno naše duhovne oči, ispune ovim prizorom. I, ako nam se misli počnu razbuđivati, shvatit ćemo ispred koje velike tajne stojimo: veliki i nevidljivi Bog, veći od svega što možemo zamisliti, pojavio se među nama kao malo dete. Zavisio je o brizi svojih roditelja, predao im se, prihvatio je naš život, ljudski život.
Rođenje Isusa u Betlehemu znak je i svedočanstvo neizmerne ljubavi Božje. Hteo nam je kroz Isusa, na ljudski način, ljudskim rečima i delima, pokazati kakav je On uistinu, koliko je veliko njegovo milosrđe i ljubav prema nama.
Oko Betlehemskih jasala stoji čitav stvoreni svet. Tu je pored jasala Isusova majka Marija. Kći naroda koja je verovala anđelu Gabrijelu. Teško da postoji lepša slika ili prizor nego videti majku sa svojim novorođenim detetom. Josip, Marijin zaručnik, stoji tamo i divi im se, spreman da ih zaštititi i podrži ih pažljivom ljubavlju.
Pastiri: prezreni od ljudi, predstavnici siromašnih, koje Bog posebno voli, jer je po anđelima samo njih pozvao da prvi vide dete Isusa.
Bilo je tu i životinja koje su svojim telesima održavale toplotu štalice i tako slavile rođenog Spasitelja. Predivno zvezdano nebo… Sve i svi su gledali Isusa s divljenjem i zahvalnošću.
Neka nam svima Gospodin podari da u ovo božićno vreme doživimo Njegovu „neizrecivu ljubav”! Neka nas njegova nežnost preplavi!
Ovim mislima, želim svima Vama sretan Božić i sretnu Novu godinu!
Dr Ladislav Nemet,
SVD Zrenjaninski biskup