NA TEHNIČKOM FAKULTETU: Tekstilna nauka i privreda

Osma Međunarodna konferencija „Tekstilna nauka i privreda, održana je u utorak na Tehničkom faklultetu Mihajlo Pupin”. Konferenciju je organizovao Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu Univerziteta u Novom Sadu sa partnerom, Inženjerskim fakultetom Pamukale Univerziteta iz Denizlija, Turska. Posebno je bilo reči o istraživanjima koja podstiču razvoj tekstilnih preduzeća u pravcu evropske tehnološke platforme, kao i spoju nauke i privrede koja se temelji na znanjima i iskustvima. Za konferenciju je stiglo 36 radova iz 15 zemalja.

– Već duži niz godina idemo ka našem cilju, a to je primena nauke u privredi na zajedničkim poslovima stvaranja proizvoda koji su konkurentni na tržištu – rekao prof. dr Vasilije Petrović, prodekan. Sve više naučnika i privrednika prepoznaju to kao cilj, a ujedno promivošemo i tekstilni sektor kod mladih koji mogu da mu pruže stečena znanja i kreativnost.

Studenti zrenjaninskog fakulteta uključeni su u međunarodnu saradnju. „Erazmus“ stipendije dobilo je osam budućih tekstilaca, a mnogi od njih odlaze na stručnu praksu u Šangaj- Don Hua univerzitet, Institut u Mariboru i nemačku kompaniju „Pirinteks”, koja ima pogone i u Bugarskoj.

U novom amfiteatru, gde je održana konferencija, prikazana je i modna revija venčanica i haljina studenta master studija Miloša Miletića.


M.B.

Foto: Ivan Pančić