NA „ZLATICI“ ODRŽAN „DAN POLJA“ JESENJIH KULTURA: Dobre prognoze za kukuruz i suncokret, skromnije za soju

Predstojeće jeseni mogu se očekivati dobar rod kukuruza, sa prinosom od oko 7 tona po hektaru, i solidini prinosi suncokreta do 4,5 tone po jedinici površine, što je za njiansu slabije od lanjske. Izuzetak je soja koja je ove godine pretrpela niz temperaturnih stresova, jer se, takoreći, prešlo iz produžene zime u vrelo leto. Interesovanje za soju je, u porastu, zbog pada cene suncokreta sa lanjskih 36 do 39, na današnjih 28 dinara porastu, pa je pod sojom u našoj zemlji oko 220.000 hektara.

Ovo je, između ostalog, saopšteno na danas održanom „Danu polja“ posvećenom ovim trima kulturama, na oglednim površinama poljoprivredno stručne službe Zrenjanin na „Zlatici“.

O perspektivama kukuruza koji se u Srbiji našao na oko milion hektara, od čega je oko 90 hiljada hektara u Srednjobanatskom okrugu govorio je dipl inž Vasa Stojšin, o soji dr Jegor Miladinović, a o suncokretu dipl inž Nedeljko Klisurić – sva trojica sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Dan polja“ otvorili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanin Duško Radišić i direktorka poljoprivredne stručne službe Zrenjanin dipl inž Kristina Salapura.

Predstavljeno je 24 sorte soje, 70 hibrida kukuruza i 20 hibrida suncokreta domaćih i internacionalnih semenskih kompanija.

Obilasku oglednih parcela prisustvovali su i predstavnici Komisije za priznavanje novih hibrida i sorti Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede

Intenzivnija kosidba soje očekuje se posle vikenda, a suncokreta krajem septrembra, dok će se berba kukuruza, kao i svake godine biti protegnuti na duži period.

Centralni „Dan polja“ – na „Rimskim šančevima“ biće održan šestog septembra.

M. Stoin.

Foto: Jovan Drndak Njegović