NABAVKA UGLjA I OGREVNOG DRVETA U PUNOM JE JEKU: PRIPREME U TOKU ZA ZIMU

Pravi domaćini misle o ogrevu i tokom leta
Pravi domaćini misle na zimu dok je još toplo, što bi narod rekao, „već posle Svetog Ilije”.
Ovim rečima komercijalni direktor „Ogreva” Ivan Radin opisuje živost na stovarištima u ove dane poznog leta.
– Građani Zrenjanina i okolnih mesta vraćaju se čvrstom ogrevu, uglju i drvetu. Već nekoliko godina obim prodaje raste tempom od desetak procenata godišnje. Kao kupci pojavljuju se građani pojedinci, firme u kojima rade, kao i udruženja penzionera. Najzastupljenija je prodaja uz pomoć čekova građana, sa 30 odsto učešća, bez obračunavanja kamate do pet meseci. Primamo i platne kartice, a ako se kupac odluči na administrativnu zabranu na platu ili penziju do 12 meseci, do tri meseca ne zaračunavamo kamatu… Premda nije jeftino, u strukturi prometa sve više učestvuje drvo u briketima i peletima. Ljudi jednostavno ne žele više da imaju posla sa velikom količinom pepela i čađi koje ostaju posle sagorevanja uglja – kaže za „Zrenjanin” Ivan Radin.
Od domaćih vrsta uglja na raspolaganju su lignit iz Kovina („orah” i u komadu) po ceni od 6.490, odnosno 7.790 dinara po toni, koliko košta i tona lignita uz Vreoca. Sušeni lignit „vreoci” sa pojačanom toplotnom moći košta 13.700 dinara.
Od mrkih ugljeva prodaju se „pljevlja” (Crna Gora) i „banovići” (BiH) za 12.890, odnosno 14.780 dinara po toni.
– Postigli smo odličnu koordinaciju sa rudnicima, tako da kamione po ugalj šaljemo tek kada prikupimo dovoljno zaključnica o kupovini, pa kamioni nikad ne voze poluprazni.
Tvrdi lišćari (bukva, hrast, cer i grab) prodaju se po ceni od 5.1980 dinara po prostornom metru (oko 0,85 „neto” kubnih metara drveta).
Na raspolaganju su dve vrste drveta u paletama (dimenzija 1 h 1 h 1,8 metara). Cene su im 6.990 i 11.190 dinara.
Briketi načinjeni od 25 odsto bukve i 75 odsto mekog drveta „ruf ekstra” i „ruf premium” prodaju se po ceni od 17,80, odnosno 19,80 dinara za kilogram.
Traženi su i vršački briketi od poljoprivrednih ostataka (uglavnom dobijeni šišanjem živica) po ceni od 18,80, odnosno 19,80 dinara za kilogram. Ističu se malom količinom pepela i masnoće u dimnjacima.
Najskuplji je, a ipak tražen, briket „super” od bukovog drveta, čija je cena 23,90 dinara po kilogramu.

KUBIK NA PIJACI PET HILjADA, SEČENjE 350 DINARA
Na Velikoj gradskoj pijaci nekolicina kamiondžija iz Ljiga prodaje bukovo i bagremovo drvo, po ceni od 5.000 dinara po kubnom metru. Sečenje se naplaćuje 350 dinara za kubik, a prevoz u gradu je besplatan.
– Drvo je dobro, posečeno je u okolini Žagubice, a mi smo ti samo prevoznici – kažu uglas i dodaju da sve što dovezu istog dana i prodaju. Naravno, ovde nema čekova, kredita ni administrativnih zabrana na zaradu.

Marin Stojin