NAČELNIK IGOR VIRIJEVIĆ O NOVIM OVLAŠĆENJIMA „KOMUNALACA”

Delovanje u civilu uz biber sprej

Od kada je formirana, komunalana policija (sada milicija) je bila u stalnom fokusu javnosti. Mnogi su postavljali pitanje da li je ona zaista potrebna, koliko je efikasna i koliko u stvari pomaže građanima. Ne mali broj incidenata, doduše u Beogradu-ne u našem gradu, pratio je pripadnike ove jedinice tokom godina.
Kada je u julu Skupština Srbije usvojila Zakon o komunalnoj miliciji, postavilo se pitanje da li je ovo telo dobilo prevelika ovlašćenja i kako će to izgledati u praksi. O ovoj temi smo razgovarali sa načelnikom Komunalne milicije grada Zrenjanina Igorom Virijevićem.

Možete li nam reći koja su to nova ovlašćenja koja je komunalna milicija dobila?
– Primetili ste da smo promenili naziv. Prema zakonu samo jedinice regularne i vojne policije mogu da nose to ime. Zato je odlučeno da se naše jedinice označavaju kao „milicija”. Do sada su samo gradovi mogli da formiraju jedinice komunalne milicije, a sad to pravo imaju i opštine. Zakon nam daje ovlašćenja da zaustavljamo vozila i da ih pregledamo, u cilju otkrivanja prekršaja. Dobili smo pravo da koristimo i biber sprej. Velika novina je da naše jedinice mogu da deluju u civilu što do sada nije bio slučaj. Važna izmena je da prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog milicajca što ranije nije bio slučaj. Izdvojio bih i to da naše jedinice, po novom Zakonu, mogu da pišu prekršajne prijave u iznosu od 5.000 do 10.000 dinara.

Kako će nove odredbe pomoći građanima Zrenjanina i u kojim segmentima?
– Spomenuo sam već jednu odredbu novog Zakona a to je da milicajci mogu da rade u civilu. Zrenjanin ima veliki problem sa divljim deponijama. One osim što zagađuju okolinu, šalju ružnu sliku o našem gradu, jer su na prometnim saobraćajnicama, svi ih vide. Mi naravno znamo gde su te deponije i naše patrole čekaju na tim mestima. Tu ipak nastaje problem. Prekršioci čim vide naše uniforme i brendiran auto, odustaju od svoje namere. Okrenu se i odu na drugu divlju deponiju ili sačekaju da naša patrola ode. Novi zakon nam omogućava da radimo u civilu, što nam dosta olakšava rad. Divlju deponiju na lazarevačkom drumu smo uklonili, a deponija na Gradnulici će isto tako biti uklonjena. To je samo jedan primer koliko je koristan novi Zakon.

Osim divljih deponija, koji su još problemi sa kojima se vaše jedinice susreću na terenu?
– Veliki problem su ujedi pasa. Na godišnjem nivou na teritoriji grada bude više od 450 ujeda. Taj broj je podeljen između napada pasa lutalica i pasa koji imaju vlasnike. Naravno to nije samo u Zrenjaninu, već je to problem na nivou čitave zemlje. Donet je zakon da se kroz CNR program uhvati, steriliše i pusti što više pasa. Međutim ovaj program nije dao očekivane rezultate, broj ujeda je nastavio da raste.

Imate li neki apel građanima, šta da ne rade?
– Leto je period velikog spremanja. Čiste se stanovi, kuće, tavani, podrumi i tako dalje. Građani prilikom čišćenja stvari koje im ne trebaju izbacuju napolje pored kontejnera. To je kabasto smeće kome tu nije mesto. Ne samo da se tako ruži grad, već se zagađuje okolina. Apelujemo na građane da takav otpad nose na deponiju, ova usluga je besplatna.

  • ZNAK IMA SVE POTREBNE DOZVOLE
    Građane Zrenjanina je iznenadio znak firme „Put invest” koji je postavljen na bulevaru Milutina Milankovića preko puta Zavoda za javno zdravlje, a njegovu fotografiju naš list je i objavio u prošlom broju. Znak delimično blokira ulaz u zgradu ispred koje se nalazi. Međutim, i pored brojnih poziva građana koji su ukazivali na besmislenost lokacije, načelnik Virijevića nam je rekao da je u pitanju mini bilbord koji je dobio urabnističku saglasnost od „JP Urbanizam”, kao i rešenje o postavljanju koje je izdato od Odeljenja za urbanizam. Takođe, prošao je i inspeksijsku kontrolu služba grada Zrenjanina.

Ž. Mišić