PREDAVANJE PODRUŽNICE LEKARA POSVEĆENO NOVIM PSIHOAKTIVNIM SUPSTANCAMA

Opasnije i sve dostupnije

Nove vrste droga koje su se pojavile poslednjih godina jesu izazov i trend, navodi doc. dr Vesna Mijatović Jovin sa katedre za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu – one se teško detektuju u organizmu, opasnije su od do sada poznatih psihoaktivnih supstanci, a u pitanju je problem svetskih razmera koji pogađa pre svega mlađu populaciju. Dr Mijatović Jovin je o ovoj temi nedavno održala predavanje u zrenjaninskoj Podružnici lekara.


Poznate i kao „vikendaške” i „internet” droge, ove supstance se najčešće mogu naći u vidu tableta i praškova.
– Reč je o novim sintetskim tj. hemijskim spojevima, od kojih se izdvajaju sintetski kanabinoidi među omladinom poznati kao spajsovi (engl. spice – začin). To su kesice biljnih mešavina, koje vrlo često jesu neutralne – može biti i čaj od nane – ali su poprskane posebnim sprejom koji sadrži sintetske kanabinoide. U pitanju je laboratorijski sintetizovani kanabis, koji je opasniji od aktivnog principa kanabisa, tj. prirodne marihuane – objašnjava dr Vesna Mijatović Jovin.
Ove droge najčešće se nabavljaju putem interneta gde se prodaju kao suplementi u ishrani, soli za kupanje, biljni tamjan. Pored toga, relativno su jeftine, pa ih tako od džeparca mogu priuštiti i tinejdžeri.
Kako navodi dr Mijatović Jovin, efekti konzumacije novih psihoaktivnih supstanci javljaju se unutar par minuta – tahikardija (brzo lupanje srca), suvoća usana, halucinacije, logoreičnost (sklonost ka preteranom govorenju). Terapija je kao i kod većine trovanja simptomatska i suportivna, međutim izazov za lekare jeste uspostavljanje prave dijagnoze.
– Ti novi sintetsko-hemijski spojevi jako se teško mogu detektovati u biološkom materijalu konzumenta, tako da lekaru ne ostaje ništa drugo do dijagnoza po principu isključivanja ostalih oboljenja. Nažalost, ove supstance su „nevidljive” u primeni klasičnih urin testova za detekciju droga. Pacijent se može javiti se teškom kliničkom slikom – ubrzanim radom srca, anksioznošću, povišenim krvnim pritiskom, pa lekar tek ukoliko isključi kardio-vaskularna oboljenje uz negativan test urin tračice, može posumnjati na konzumaciju psihoaktivnih supstanci – objašnjava doktorka novosadskog Medicinskog fakulteta.
Ona naglašava da je pojava novih psihoaktivnih supstanci problem svetskih razmera.
– Državne agencije širom sveta na dnevnom nivou beleže eksponencijalni porast broja ovih hemijskih spojeva, ali je problem to što su oni još uvek zakonski nedovoljno definisani. Kod nas tek dolaze, ali u evropskim zemljama se lekari mnogo zdušnije i češće sreću sa ovakvim problemima – kaže dr Mijatović Jovin. M. Maričić

M. Maričić

foto: Wikipedia (Lance Cpl. Damany S. Coleman, United States Marine Corps)