ZRENJANINCI NAJUSPEŠNIJI STRANI DIPLOMCI U SANKT PETERBURGU

Energija znanja, praksa i zaposlenje

Studirala sam na Rudarskom univerzitetu, na Fakultetu „Naftno i gasno inženjerstvo”, smer „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta”. Univerzitet je u Sankt Petrburgu i jedan je od najcenjenijih u toj oblasti. Studije u Ruskoj Federaciji se značajno razlikuju od onih u Srbiji. Dosta pažnje na fakultetu posvećeno je praktičnoj nastavi i radu u laboratorijama u manjim grupama, što nam je omogućilo da efikasnije savladamo teorijski deo nastave. Većina ispita je u formi testa, što je, po meni, objektivno. Prijavila sam se na NIS-ov konkurs „Energija znanja” još dok sam bila u Zrenjaninskoj gimnaziji. Uz diplomu, dobila sam i posao u NIS-u.
Ovako govori Danijela Kralus, najbolji strani student u 2019. godini na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu u 2019. godini. Danijela, uz osmeh, kaže da nije teško biti najbolji i da samo treba „zagrejati stolicu”. Na svečanoj promociji, ona je na binu izašla ogrnuta srpskom zastavom.
I drugi Zrenjaninac iz NIS-ove grupe stipendista, takođe đak Zrenjaninske gimnazije, Šćepan Svorcan, diplomirao je na istom Fakultetu i takođe od septembra počinje da radi u kompaniji NIS. Oni su druga generacija od ukupno 18 stipendista Naftne industrije Srbije. Za njih je prijem priredio prošle nedelje gradonačelnik Čedomir Janjić, a prisustvao je i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direkora NIS-a.

SARADNJA NA DUGE STAZE
– Priliku da studiram u Rusiji dobio sam zahvaljujući kompaniji NIS koja nam je pružila i sticanje dodatnih, praktičnih znanja tokom letnjih praksi u kompaniji. Uslov za studiranje nije bilo znanje ruskog jezika, ali smo imali pripremnu godinu tokom koje smo ga savladali i time obezbedili da bez teškoća pratimo predavanja i polažemo ispite, kao i za matematiku i fiziku – ističe Šćepan.
Čedomir Janjić je podsetio na veoma dobru saradnju sa kompanijom NIS i uspehe koje ona donosi Gradu Zrenjaninu.
– Projekat „Energija znanja” svaki dan pokazuje svoje rezultate, od opremanja naših škola, učionica u Gimnaziji, Tehničkoj i drugim školama, do otvaranja katedre za istraživanje nafte i gasa na našem Tehničkom fakultetu – naveo je Čedomir Janjić.
Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, ovom prilikom je izjavio da je to deo završetka jedne lepe priče, započete pre pet godina.

PRIMER DOBRE PRAKSE
– Bio sam prisutan prilikom uručivanja diploma srpskim studentima u Moskvi i Sankt Peterburgu, među kojima su bila i dva predstavnika Zrenjanina, Danijela i Šćepan. Danijela je proglašena za najboljeg studenta u Sankt Peterburgu. Bio je veoma emotivan trenutak, kada je sa srpskom zastavom izašla na binu i dobila diplomu. Svi naši stipednisti imaće radna mesta u kompaniji, što je jedan od koraka u pravcu rešavanja problema odlaska mladih ljudi. Nadam se da će i druge kompanije ovo uzeti kao primer dobre prakse.
Grad Zrenjanin nas uvek podržava, ali i inicira programe, tako da imamo i dobru saradnju sa Tehničkom školom i Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin”, a početkom septembra otvaramo i Trening centar u Zrenjaninu, najsavremeniji tog tipa, takođe namenjen za pripremu mladih kadrova, gde će moći da se obučavaju i primene svoja znanja – naveo je Smirnov.
NIS putem programa „Energija znanja”, stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Do sada je program prošlo više od 90 studenata, od čega je za studiranje na prestižnim ruskim univerzitetima dodeljeno 30 stipendija.
Prva generacija NIS stipendista u Ruskoj Federaciji diplomirala je prošle godine. Inače, na TF „Mihajlo Pupin”, na inicijativu NIS-a, 2005. godine je akreditovan novi studijski program – industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, kao i (trogodišnji) smer rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa 2014. u Tehničkoj školi.

  • GRAD BELIH NOĆI
    – Najviše mi je nedostajala porodica, koja je uvek za mene bila najveća podrška. Osim toga, nedostajala mi je i srpska kuhinja. Sankt Peterburg je jedan od najlepših gradova i život u njemu je svakodnevna ekskurzija: mnogo muzeja i spomenika kulture, prelep je period belih noći. Tada u gradu vlada posebna atmosfera. Grad skoro nikada ne spava, ulice su uvek pune ljudi Na glavnom trgu kod muzeja Ermitaž se uglavnom okupljaju studenti, kako bi slušali ulične svirače i uživali u međusobnom druženju i muzici – kaže Danijela Kralus.

Milena Bečejac
Foto: J. D. Njegović i NIS