APELACIONI SUD U NOVOM SADU OSIM PERE MILANKOVA OSUDIO JOŠ ŠESTORICU

Oštetili budžet jedne od najsiromašnijih opština

Osim za primanje mita, o čemu smo pisali u prošlom broju, bivši predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, oglašen je krivim i zbog zloupotrebe službenog položaja. U ovom procesu osuđena su još šestorica ljudi i to zbog zloupotreba oko izgradnje parkinga kod bazena u Novoj Crnji i sanacije puteva u opštini Žitište.

NOVAC ZA ŠKOLSKI PRIBOR MILANKOV NAMENIO SEBI
Presuda Apelacionog suda, koja je javno objavljena 18. decembra prošle godine, doneta je nakon što su se i branitelji i zrenjaninski viši javni tužilac žalili na odluku Višeg suda u Zrenjaninu od 20. februara 2018, kojom je Milankov takođe bio osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana i deset meseci.
Kako se navodi u presudi u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, Milankov je od januara do septembra 2012. godine oštetio budžet opštine Nova Crnja tako što je naložio da se plate njemu i pojedinim funkcionerima ove opštine isplaćuju po uvećanim koeficijentima i to bez odluke Odbora za administrativno-mandatna pitanja Skupštine opštine Nova Crnja. Tako je za sebe, zatim svog zamenika Branislava Damjanova, Milorada Vasiljevića, predsednika Skupštine, Amelu Strujo, sekretarku Skupštine, Svetlanu Đogo, načelnicu Opštinske uprave i njenog zamenika Dragana Tomina pribavio 818.415 dinara.
Nekadašnji rukovodilac Nove Crnje takođe je 2012. godine oštetio opštinski budžet, namenivši sebi novac planiran za kupovinu školskog pribora za učenike. Naime, Milankov je naložio da Opština „Marketu Nada” prebaci 138.000 dinara za projekat „Obrazovna inkluzija Roma”, međutim školski pribor deci nije isporučen, a trgovac ove radnje na ruke je tadašnjem predsedniku opštine predao 135.000 dinara.

MALVERZACIJE U NOVOJ CRNjI I ŽITIŠTU
U presudi su navedene i zloupotrebe u vezi sa građevinskim radovima u opštinama Nova Crnja i Žitište, koje su među najsiromašnijima u Srbiji.
Firma „Vojvodina put – Zrenjanin” počela je marta 2012. izgradnju parkinga na bazenu u Srpskoj Crnji pre nego što su sprovedene javne nabavke i zaključen ugovor, a što su dogovorili Pera Milankov i rukovodioci pomenute firme – vlasnik Dušan Borovica i direktor Zdravko Ilić. Istovremeno je predsednik Nove Crnje zahtevao od prvog čoveka JKP „8. avgust” iz Srpske Crnje Dragana Aleksića da sačini lažne fakture kao da je ovo preduzeće izvršilo radove kod bazena. Nakon toga je, po nalogu Milankova, s računa opštine JKP „8. avgust” prebačeno 3.089.195 dinara, kojima su plaćeni troškovi goriva i građevinskog materijala za radove koje je obavio „Vojvodina put – Zrenjanin”. Tek potom sprovedena je javna nabavka za izgradnju parkinga, a krajem aprila te godine ugovor o ovom poslu zaključili su Pera Milankov i Zdravko Ilić, pri čemu je ugovorena cena radova od 3.906.036 dinara. Predsednik Nove Crnje naložio je da se ova suma uplati firmi „Borovica transport” DOO iz Rume, koja nije ni učestvovala u gradnji parkinga kod bazena, a onda je od Dušana Borovice dobio 1.400.000 dinara.
U aprilu te 2012. Javno preduzeće „Razvoj” iz Žitišta kao naručilac radova i firma „Vojvodina put – Zrenjanin” kao izvođač, zaključili su ugovor o sanaciji saobraćajnica i ulica u opštini Žitište. Ugovorena vrednost radova je bila nešto viša od trista miliona dinara (331.735.658), a finansirao ih je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Kao avans firmi „Vojvodina put – Zrenjanin” uplaćeno je oko 88 miliona dinara. Potom Zdravko Ilić, direktor „Vojvodina put – Zrenjanin” i Dragan Janićijević, direktor „Borovica transport”, po nalogu vlasnika obeju kompanija Dušana Borovice, zaključuju dva fiktivna ugovora kojima „Borovica transport” preuzima na sebe izvođenje radova u Žitištu, iako je ovaj posao već počeo da obavlja „Vojvodina put – Zrenjanin”, za šta je i dobio avans. Ipak, većinu avansne sume (63.485.077 dinara) „Vojvodina puta – Zrenjanin” tada prebacuje na račun „Borovica transport”. Time je pribavljena imovinska korist ovoj firmi, a na štetu zrenjaninske kompanije.
U sklopu posla sanacije saobraćajnica u Žitištu, zloupotrebe je bilo oko izrade privremenih situacija – dokumenata koji prikazuju vrednost izvršenih radova u prethodnom periodu. Zdravko Ilić, Jovan Mandić iz žitišanskog Javnog preduzeća „Razvoj” i Miodrag Delić iz Agencije „Deling” sačinili su privremene situacije kojima je prikazano da su izvedeni radovi mnogo veće vrednosti od stvarne. Sve je overio Miodrag Delić kao nadzorni organ. Na osnovu toga je Fond za kapitalna ulaganja APV uplatio firmi „Vojvodina put – Zrenjanin” za 168.370.423 dinara veći iznos nego što je trebalo.

  • KAZNE
    Pera Milankov je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i 10 meseci, ali će se uračunati i vreme koje je proveo u pritvoru 2012. i 2013. Na kaznu kućnog zatvora uz elektronski nadzor osuđeni su: Dušan Borovica, većinski vlasnik firmi „Vojvodina put – Zrenjanin” AD Zrenjanin i „Borovica transport” DOO Ruma, Zdravko Ilić, direktor „Vojvodina put – Zrenjanin”, Dragan Janjićijević, direktor „Borovica transport”, Jovan Mandić, nekadašnji direktor JP „Razvoj” Žitište, Dragan Aleksić, bivši v.d. direktora JKP „8. avgust” iz Srpske Crnje i Miodrag Delić, koji je bio na funkciji nadzornog organa beogradske Agencije „Deling” . Za zloupotrebu položaja odgovornog lica osuđeni su Borovica i Ilić (po godinu dana kućnog zatvora), zatim Janjićijević i Delić (po osam meseci), a za zloupotrebu službenog položaja Aleksić i Mandić (po osam meseci). Svima njima biće uračunato vreme koje su, krajem 2012. i početkom 2013, proveli u pritvoru – od 16 dana do šest meseci.

M. Maričić