NAGRADA „TODOR MANOJLOVIĆ“: Isidora Žebeljan dvadeset peta dobitnica

Dobitnica „Nagrade za modereni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“ za 2016. godinu je kompozitorka Isidora Žebeljan iz Beograda.

Ovo je saopšteno na konferenciji za novinare koja je održana posle podne,17. februara, na rođendan Todora Manojlovića u Spomen-sobi Todora Manojlovića u Narodnom muzeju Zenjanin.

Isidora Žebeljan je dvadeset peti laureat nagrade Fonda Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.

Odluka je doneta 26. januara na sednici koja je održana elektronskim putem. O dobitnici su odlučili članovi Upravnog odbora, Vladislava Gordić Petković, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin i dosadašnji laureati Vladimir Arsenijević, Andraš Urban i David Albahari.

Baveći se, osim komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica SANU i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Isidora Žebeljan u prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima – kaže se, između ostalog u obrazloženju.

Kako je obrazloženo, brojne su veze Isidore Žebeljan sa Todorom Manojlovićem, te da ih „u trajnom dosluhu čuvaju postupci umetničke forme i intelektualne prakse, kao i posvećenost interdisciplinarnom umetničkom angažmanu”.

– Jedna druga Isidora, Isidora Sekulić, u poeziji Todora Manojlovića opažala je i osunčani toskanski pejzaž, i tehnološka dostignuća civilizacije kojima prividno u tako lepom svetu nije mesto – obrazlaže žiri. – U spoju prividno nespojivog Isidora Sekulić prepoznala je potrebu da se predoče, kako kaže, naš trepet, naša epoha, napori i radosti čoveka našeg doba. Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, ali ništa manje ni posvećenost pokušaju da se združe frule i flamingosi, da se uglazbe tradicija i inovacija, opredelili su žiri Fonda „Todor Manojlović“ da nagradu za moderni umetnički senzibilitet dodeli Isidori Žebeljan, u čijem se obuhvatu sa njenim imenom sada obrelo i polje umetničke muzike.

B.J.

Isidora Žebeljan