U SUSRET SETVI: Predstavljena ponuda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Ponuda najveće domaće selekcionarske kuće; Institita za ratarstvo i povrtastvo Novi Sad, predstavljena je danas u restoranu „Pivnica“ u Zrenjaninu.
Predstavljeni su hibridi kukuruza i suncokreta. Domaćin skupa bila je Poljoprivreda stručna služba (PSS) Zrenjanin. Diplomirani inženjer zaštite bija iz PSS Snežana Parađenović dala je osvrt na uslove prezimljavanja pšenice tokom tekuće oštre zime.
Kod suncokreta su stručnjaci novosadskog Instituta posebno govorili o specifičnim hibridima RIMI PR koji se primenjuje u sistemima „Klirfild“ i „Klirfild Plus“ uz BASF- ov herbicid „Pulsar“. Takođe je dosta govoreno o hibridima SUMO 1 PR i SUMO 2 PR , otpornim na volovod i plamenječu.
Za postrnu setvu preporučen je hibrid „dukat“.U usevima pod novosadskim SUMO hibridima suncokreta primenjuju se jeftini herbcidi američke kompanije „Du Pont“ sa kojom novosadski Institut takođe sarađuje.
Predstavljena je i ponuda domaćih sorti soje i krmnog bilja.
Katalog Instituta daje podatke o 31 hibridu kukuruza, 18 hibrida suncokreta, 16 sorti soje, 6 sorti uljane repice, dve sorte slačice, pet sorti lucerke, i nekoliko sorti jarog i krmnog graška.

M. S-n.

Foto: J.D. Njegović

Snezana Parađenović
Vasa Stojšin, predstavnik NS Instituta