NAGRAĐENI NA OVOGODIŠNJEM POZORIŠNOM FESTIVALU: „Tartif” najbolja predstava po mišljenju žirija

Žiri ovogodišnjeg 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji su činili rediteljka i književnica Vida Ognjenović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Predrag Momčilović, odgledao je 10 predstava (4 dečje i 6 dramskih) u izvođenju sedam vojvođanskih pozorišta. Na završnoj sednici, održanoj 17. aprila, doneo je sledeće jednoglasne odluke.

Najbolja predstava u celini po mišljenju žirija jeste „Tartif”, po motivima originalne Molijerove drame, autora i reditelja Igora Vuka Torbice, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorište, Novi Sad, dok je najbolja predstava za decu u celini „Izvini, mama”, po bajci „Neću da se izvinim” Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica.

Igoru Vuku Torbici pripala je nagrada za najbolju režiju za predstavu „Tartif”.

Dodeljene su i četiri ravnopravne glumačke nagrade – za najbolju glavnu i sporednu žensku ulogu

Marti Bereš za ulogu Hasanaginice u predstavi „Hasanaginica”, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, i Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi „Tartif”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Saši Torlakoviću za ulogu Tartifa u predstavi „Tartif”, dok je Aleksandru Ristovskom pripala nagrada za najbolju sporednu ulogu u predstavama za decu za ulogu Pastira i Doktorice Mice u ostvarenju „Konjski zubić u našeg cara”, Miodraga Milovanova, Narodnog pozorišta Sombor.

Najbolju scenografiju imala je predstava „Zatvorenik i Šestoprsti”, po istoimenoj priči Viktora Peljevina, režija Dimitrij Vihreckij, Pozorište mladih, Novi Sad a nagradu je dobio Oleg Katorgin.

Vanji Popović dodeljena je nagrada za kostime u predstavi „Bilo jednom u Banatu”, u režiji Vladimira Lazića, Narodno pozorište „Toša Jovanović” Zrenjanin.

Za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je nagrada „Tihomir Mačković’” Nataliji Vočevoj za kreaciju lutaka u predstavi Izvini mama, Dečje pozorište Subotica.

Za muziku u predstavi Hasanaginica, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadskopozorište/Ujvidekisinhaz nagradu je dobila Irena Popović Dragović.

Dve specijalne nagrade dodeljene su za pokret i izbor muzike Amaliji Benet za predstavu Veštice iz Salema, Artur Miler, režija i adaptacija Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad i

za kolektivnu igru – ansamblu predstave Bilo jednom u Banatu, Narodno pozorište „Toša Jovanović” Zrenjanin.

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov-Vlaćić” za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je predstavi „Veštice iz Salema”. Nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija. Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Viktoriji Palfi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica.

M.Ml.