NAJAVA DOGAĐAJA

TRIBINA
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina „Savremeni latinoamerički socijalizam” biće održana u četvrtak,
23. juna, u 19 sati. Govoriće dr Dejan Mihailović, filozof, profesor na Institutu za tehnologiju u Meksiko Sitiju.

IZLOŽBA
Izložba „Mali format ULUPUDS-a 2016.” biće otvorena u petak, 24. juna, u 19 časova, u Salonu „Konstantin Danil” Kulturnog centra Zrenjanina: ulja na platnu, kartonu, dasci, fotografije, klasični crtež – olovka, tuš, digitalne grafike, akvarel, keramika, enkaustika, linolez, pastel…

PREDAVANjE
U petak, 24. juna, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra biće predavanje sa temom „Kako biti zdrav-primeri”. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin.

„BITKA ZA BRITANIJU 1940.”
Tribina „Bitka za Britaniju 1940. godine” biće održana u utorak, 28. juna, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Petar Jakšić, istoričar. Moderator je Miroslav Samardžić.

DOKUMENTARNI FILMOVI
U okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u sredu, 29. i četvrtak, 30. juna, u maloj sali Kulturnog centra, od 21 čas, biće prikazan film „Majka”. Režija Antoan Katen i Pavel Kostomarov.

O MEDITACIJI U „SINEMI”
U Bioskopu „Sinema”, u subotu, 25. juna, u 12 časova, biće prikazan film Dejvida Linča (David Lynch) „Meditacija, kreativnost mir” – kako postati genijalno kreativan? I kako ispuniti život mirom i zadovoljstvom?

PREDSTAVA ZA ZORANU
U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, „Teatar 015” iz Ljubovije odigraće humanitarno, u ponedeljak, 27. juna, u 19 časova, predstavu „Rodoljupci” prema istoimenom Sterijinom delu. Prikupljena sredstva biće usmerena za lečenje naše Zrenjaninke, Zorane Ivanić, hrabre devojke koja boluje od generalizovane disonije (nevoljno grčenje mišića). Za lečenje je potrebno više 30.000 evra a to je moguće jedino u Koreji.

KNjIGA GORANE AĆIMOVIĆ
Promocija knjige Gorane Aćimović („Ne)stajanje” biće u petak, 24. juna, u 19 časova, u čitaonici Mesne zajednice „Veljko Vlahović”, koja je organizator, zajedno sa Udruženjem „Bagljaškult”. Govoriće književnik Radivoj Šajtinac.

FESTIVAL
U četvrtak, 30. juna, u 21 čas na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” gostuje 11. festival „Kikinda Short”. Svoje kratke priče čitaće na maternjem jeziku deset pisaca iz osam zemalja, Australije, Kanade, Škotske, Maroka, Jordana, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije a tekst prevoda biće emitovan na platnu. Votitelj je Edi Matić, pisac iz Splita uz asistenciju zrenjaninskih srednjoškolaca iz „Čitalačkog kluba” Biblioteke. Od 28. juna do 2. jula Festival je i u Kikindi, Temišvaru, Segedinu i Beogradu.

AUKCIJA
Udruženje Srba iz Hercegovine u Vojvodini, organizuje po 14. put dolazak dece u Zrenjanin koja su na evidenciji Centra za socijalni rad u Trebinju. Za njih će biti organizovana aukcija slika u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”, u ponedeljak, 11. jula, u 19 časova, koje su poklonili Vladimir Veličković, Petar Omčikus, Mrđan Bajić, Zoran Jovanović, Maja Erdeljan, Milijana Jovanović, i Zoran Jovanović. Biće ponuđen i rad Milića od Mačve i još nekoliko autora… Aukciju će voditi Jasmina Tutorov, muzejska savetnica. Organizator aukcije je udruženje „Bagljaškult”. U organizaciji učestvuje poverenik Udruženja Srba Hercegovine u Vojvodini, Tihomir Stankov.

„Čitalačka značka”
U Kulturnom centru Zrenjanina održana je u četvrtak, 9. juna, završna svečanost 33. „Čitalačke značke” Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.
U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 25 škola iz Grada Zrenjanina, Oštine Sečanj (Boka i Neuzina) i Opštine Kikinda (Bašaid).
Napisano je više od 500 dnevnika. Obavezan deo programa bilo je jedno od dela književnice Astrid Lindgren.
U kategoriji od petog, do osmog razreda pobednik je Jana Šćepanović, od trećeg, do četvrtog, Daria Popović, a od prvih i drugih Aleksa Bajin.
O izboru najuspešnijih čitalačkih dnevnika odlučivali su Milan Bojanić – predsednik i članovi Valerija Jovanov, Erika Findić, Mirjana Radovanović i Jasmina Stankov, a u kategoriji mlađih osnovaca mr Milutin Mićić – predsednik i članovi Ana Stanar, Milica Nađalin i Sonja Ljubotina.
U završnom programu „Čitalačke značke” za osnovce učestvovalo je Pozorište „Čarapa” iz Beograda sa predstavom „Pipi Duga čarapa”, a program je vodila Aleksandra Idvorjan.
B. J.