NAJAVE DOGAĐAJA

IZLOŽBA SREDNjOŠKOLACA
Dvanaesta završna izložba likovnih radova učenika HPTŠ „Uroš Predić” i Zrenjaninske gimnazije biće otvorena u petak, 10. juna u 19 časova, u Kulturnom centru Zrenjanina. Učestvuju i učenici Medicinske škole, Muzičke škole „Josif Marinković”, Srednje poljoprivredne škole, EGŠ „Nikola Tesla” i ETŠ „Jovan Trajković”. Predstaviće se oko 50 autora sa više od 150 radova.

ŠKOLA ANTIFAŠIZMA
U okviru projekta „Škola antifašizma kroz film” koji realizuje Savez antifašista Srbije, u petak, 10. juna u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra biće predavanje „Muzika i fašizam” koje će pratiti i filmski inserti. Program je pripremila Ksenija Stevanović, uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

TRIBINA
Tribina „Hidrotehničko nasleđe u Srednjem Banatu” je u utorak, 14. juna, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Branislav Milić, etnolog i stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Moderator je Miroslav Samardžić.

ZMAJEVCI NA RASPUSTU
Tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra – Raspustilište pod nazivom: „Zmajevci na raspustu” biće održano u sredu, 15. juna, u 19 časova, u Gradskoj bašti. Reč je o muzičko-scenskom programu koji je pripremila učiteljica Radmila Komlenić sa učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”. Ulaz je slobodan.

FILM
U maloj sali Kulturnog centra, u sredu i četvrtak, 15. i 16. juna, u 21 čas, u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, biće prikazan film „U ruševinama”. Režija Olivije Mejs. Ulaz je besplatan.

NAGRADA „TODOR MANOJLOVIĆ”
U baroknoj sali Gradske kuće u utorak, 14. juna, u 19 časova, biće svečano uručena Nagrada za moderan umetnički senzibilitet „Todor Manojlović” književniku Davidu Albahariju.
„DERVIŠ I SMRT”
U ponedeljak, 20. juna, Kulturni centar organizuje odlazak u Narodno pozorište u Beogradu na predstavu „Derviš i smrt”, rađenu po motivima romana Meše Selimovića. Režija Egon Savin. Igraju Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Nataša Ninković… Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena je 1800 dinara.

POZIV IZ MUZEJA
U Narodnom muzeju Zrenjanin u toku su pripreme za izložbu o istoriji bioskopske kulture u Zrenjaninu – od prve bioskopske projekcije u gradu, 1898. godine. Svi građani Zrenjanina i okolnih mesta, ukoliko poseduju fotografije nekadašnjih zrenjaninskih bioskopa, sala, fotografije sa snimanja filmova (iz porodične arhive, kolekcionarski primerci i sl.), arhivski materijal (ulaznice, programi i sl.) i druge predmete koji mogu biti od značaja za ovu temu, prema pozivu iz Muzeja, mogu da kontaktiraju Ivanu Arađan i Bojanu Vidović, najkasnije do 1. jula 2016. godine.

KORZO FEST
Na „Korzo festu“ ovog vikenda: četvrtak, 9. jun, u 20 časova Graz express – Zrenjanin (ispred Dunav osiguranja); 19.30 Likovna škola Viorela Flore svakog dana Korzo festa (New Yorker); 20 Koncert (Vodotoranj);
petak, 10 jun, u 19.30 časova Dečija predstava Loptica skočica – CEKOM, 20.30 Grupa Jovica i Kiki, 20 Grupa Blues Deliever’s – Pančevo R’N’B; subota, 11. jun u 17 časova Bazar za pazar a u 20 Grupa MIST, Pop-Rock. U 19 časova je Open dance fest.

KULTURA ŽIVLjENjA
U subotu, 11. juna, od 17 do 19 sati, „Zdrav život” organizuje seminar „Put ka prosvetljenju”. Voditelj je prof. dr Srđan Škrbić – PMF Novi Sad. U ponedeljak, 13. juna, od 18 sati, biće predavanje „Prevencije – zdrav način života – samoisceljenje”. Predavač je Duško Gacin.