NAJAVE DOGAĐAJA

FILMSKI CIKLUS
U okviru ciklusa izraelskog filma u maloj sali Kulturnog centra u četvrtak, 29. novembra, prikazuje se film „Sejving Neta”. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan. Više o filmu na www.kczr.org

DAN DOMAĆEG FILMA
U četvrtak, 29. novembra, u više gradova u Srbiji, održaće se Dan domaćeg filma. U okviru organizovanih bioskopskih projekcija dokumentarnih filmova, u Kulturnom centru emituje se film „Gora” (2017) Stefana Maleševića. Projekcija počinje u 19 časova u velikoj sali, ulaz je besplatan. Više na www.kczr.org

DRŽAVNI POSAO
Predstava „Državni posao – Velika reforma” biće izvedena u petak, 30. novembra u 20 sati na velikoj sceni Kulturnog centra. Predstavu je režirao Petar Jovanović, a njeni autori su Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković. Cena karte je 1.000 dinara.

FRANCUSKI FILMOVI
Novi ciklus Francuskog filmskog karavana „Glumice” – ciklus posvećen dvema, gotovo mitskim ličnostima francuskog filma prikazivaće se u Kulturnom centru, svake srede i četvrtka u decembru. Ciklus projekcija organizuje se u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Projekcije su u maloj sali od 20 časova, a ulaz je besplatan. U sredu, 5. i četvrtak, 6. decembra prikazuje se film „Cezar i Rozalija”/ César et Rosalie (1972, 110‘).

SUSRET
Izložba „Susret” Mione Marković biće otvorena u petak, 30. novembra, u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. Slike koje će autorka predstaviti nastale su u periodu od 2015. do 2017. godine u Napulju. Više o izložbi na www.kczr.org

FILMSKI FRONT
U petak, 30. novembra, u maloj sali Kulturnog centra, Kino klub Zrenjanin predstavlja Kino klub Novi Sad i Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski front”. Program počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

GUSLARSKO VEČE
U subotu, 1. decembra, u velikoj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće veče gusala srpske Crne Gore pod nazivom „Ko se stidi svog porijekla, vazda rđa dovijeka”. Učestvuju KUGD „Petar Perunović-Perun”, guslari Zdravko Knežević, Goran Perović-Cuca, Milenko Kalezić, Ivan Bulić, Maksim Vojvodić, Rajo Jovanović, Milan Marković, Vaso Đondović, pesnik – Blagoje Baković, gajdaš – Vanja Ilijev i KUD „2. oktobar” iz Žitišta. Veče tradicionalne guslarske muzike organizuje KUGD „Petar Perunović-Perun” u saradnji sa Kulturnim centrom. Pokrovitelj je Grad Zrenjanin. Ulaz je slobodan.

TRIBINA
U utorak, 4. decembra, u maloj sali Kulturnog centra biće tribina „Neoliberalizam i kultura – primer Zrenjanina”. Uvodničar je dr Nemanja Zvijer, sociolog. Tribina počinje u 19 časova.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
U petak, 30. novembra, u 17 časova, na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” biće otvorena izložba fotografija dudova, autora Miloša Piperskog pod nazivom „Prijatelji iz detinjstva”.

FILM U BIBLIOTECI
Na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” u petak, 30. novembra, od 19 časova, održaće se projekcija filma „Sanjati Murakamija” reditelja Niteš Anjaana. Film iz 2017. godine biće prikazan pred zrenjaninskom publikom zahvaljujući saradnji zrenjaninske Biblioteke i distributerske kuće „Five Stars”. Ulaz je slobodan.

FILM U MUZEJU
U okviru izložbe „Sto godina slobode” u malom salonu Narodnog muzeja svakog radnog dana u terminima od 11 i 18 časova biće prikazivan film „Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918” autora Dušana Juvanina. Za najavljene đačke grupe, projekcije će se održavati po dogovoru. Ulaz je besplatan.