NAJAVE DOGAĐAJA

FILMSKI CIKLUS
Svake srede i četvrtka u januaru u maloj sali Kulturnog centra prikazuje se ciklus filmova Bernarnda Bertolučija. U četvrtak, 17. januara, na programu je film „Konformista/Il Conformista” (1970, 111’). U sredu, 23. i četvrtak, 24. januara, emituje se film „Poslednji tango u Parizu/ Ultimo tango a Parigi” (1972, 129’). Projekcije počinju u 20 časova, ulaz je besplatan. Više o filmovima na www.kczr.org

FILM „TAKSI BLUZ”
Od četvrtka, 17. do nedelje, 20. januara, u velikoj sali Kulturnog centra u terminima od 18 i 20 časova, prikazivaće se novi, domaći film „Taksi bluz”, reditelja Miroslava Stamatova.
Uloge: Andrija Milošević, Milena Predić, Todor Jovanović, Aleksandra Tomić, Nikola Đuričko, Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Boris Komnenić, Nikola Pejaković… Cena ulaznice je 250 dinara koje možete kupiti na biletarnici. Dodatne infomacije možete dobiti na 023/566-712.
TRIBINA
U petak, 18. januara, u maloj sali Kulturnog centra u 18 časova biće tribina „Prevencija srčanog i moždanog udara”. Na tribini govori prim. mr sci. dr Mirjana Babić Simić.

ČASNI KRST
Tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i Kulturnog centra – „Plivanje za časni krst” održaće se u subotu, 19. januara. Plivanje počinje u 12 časova na jezeru kod Kulturnog centra. Prijave na broj telefona 566-712.

PROMOCIJA KNJIGE
U petak, 18. januara, u 19 časova u Biblioteci „Žarko Zrenjanin” održaće se promocija knjige „Priče ravnice” novosadskog novinara i publiciste Ilije Tucića. „Priče ravnice” bave se istorijom, tradicijom i običajima ovog podneblja i predstavljaju jedinstveni, sentimentalni vodič kroz Vojvodinu.

IZLOŽBA RADOVA
U subotu, 19. januara, na Dečjem odeljenju Biblioteke biće izložba dečjih radova nastalih na radionicama „Čudovištarijum Vojislava Despotova”. Izložba će otkriti kako deca zamišljaju čudna bića koje je Despotov naselio oko Begeja, po sokacima i tavanima Zrenjanina, a izložbu prati i čitanje priča iz Despotovljevih knjiga „Petrogradska prašina” i „Andraci, jepuri i ostala najvažnija čudovišta Petrovgrada i srednjeg Banata”. Program počinje u 11.30, a osmislila ga je bibliotekarka Tanja Graovac.

GOSTOVANJE ZVEDARA TEATRA U KULTURNOM CENTRU
„Boing boing”
Na velikoj sceni Kulturnog centra, u četvrtak, 31. januara, publika će imati prilike da pogleda predstavu „Boing boing”. Početak je u 20 časova.
– „Boing boing” Marka Kamoletija je hit komedija 60-ih. Adaptacija koju je uradila Branislava Ilić zasniva se na komediji situacije i lišava se nepotrebnog humora za ono što je već očigledno smešno. Matematički precizna, smeštena u Pariz tog vremena, predstava „Boing boing” je smešna, ali i poetična priča – navodi se na sajtu Kulturnog centra.
Predstavu je režirao Predrag Stojmenović. Igraju Radovan Vujović, Jelena Gavrilović, Marina Vodeničar, Viktor Savić, Nada Macanković i Borka Tomović (Andrijana Oliverić). Karte se prodaju na biletarnici po ceni od 700 i 800 dinara. Dodatne informaciji o prodaji karata na 566-712.
I. I.

U SAVREMENOJ GALERIJI
„JA – moje emocije, misao i postojanje”
U ponedeljak, 21. januara, u 19 časova u salonu Savremene galerije otvara se samostalna izložba zrenjaninske umetnice Olivere Topalov, pod nazivom „JA – moje emocije, misao i postojanje”. Svi radovi izloženi u Savremenoj galeriji su iz ciklusa „JA”, nastali u periodu od 2014. do 2018. godine i izvedeni tehnikama: ulje na platnu, uljani pastel, kombinovana tehnika, izrezane slike (kombinovana tehnika na papiru, kartonu, lesonitu, drvetu), skulpture (metal, drvo).
Olivera Topalov rođena je u Zrenjaninu 29. maja 1952. godine. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Isidora Vrsajkova 1985. godine. Od 1986. godine je član SULUV-a i ULUS-a. Izlagala je na dvadeset samostalnih i pedeset kolektivnih izložbi, kao i na 15 umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu.
I. I.