BIOSKOP U KULTURNOM CENTRU: Filmovi na mađarskom jeziku

U Kulturnom centru u utorak, 27. i sredu, 28. septembra, prikazuju se filmovi na mađarskom jeziku, nagrađivani na evropskim filmskim festivalima. Oba filma uključuju titl na srpski jezik. Sutra je na programu film Rano venčanje“, a u sredu Koliko ja znam. Projekcije počinju u 20 časova u velikoj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

– Program organizuje Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom. Zrenjanin je jedan od četiri grada u kojima se prikazuju filmovi na mađarskom jeziku kao deo velikog prekograničnog projekta institucija iz Subotice i Segedina FILMYing“. Ovo je jedinstvena prilika da se pogledaju filmovi koji se ne nalaze na redovnim bioskopskim repertoarima u našem gradu. Nakon projekcije filmova predviđen je kraći razgovor sa gostima koji će takođe biti prevođen. Za ljubitelje filmova i mlade koji žele da se bave filmom i postanu deo filmske industrije, ovaj susret sa profesionalcima iz te oblasti predstavlja mogućnost da dobiju važne smernice i odgovore na sva pitanja – kažu u Kulturnom centru.

1. RANO VENČANJE

– U ovoj drami u režiji Tamaša Olta i Čabe Vekeša radnja filma prati budućeg oca koji je primoran da ostavi svoju trudnu ženu u pokvarenom automobilu i ode u grad da pronađe doktora. Trčeći po pomoć čovek unapred planira život svoje nerođene devojčice, ali mora da se suoči i sa činjenicom da bi mogao da je izgubi.
Trajanje filma: 1h 15min.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=hwAfD8T0cuM


2. „KOLIKO JA ZNAM“
Film u režiji Nandora Lorinca donosi dramatičnu priču baziranu na istinitim događajima. Radnja prati bračni par koji se suočava sa činjenicom da je žena silovana, a usled nedostatka dokaza slučaj ne može da se procesuira. Situacija u kojoj su se našli testira njihov odnos.
Trajanje filma: 2h 3min.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=_8SX7c0Y2Yg