Bivši načelnik vlasnik stana?

Piše Dalibor Bubnjević

Izveštaj o stanju na tržištu nepokretnosti za prvo polugodište 2022. godine izazvao je mnogo kontroverze u javnosti. Najpre su laici nipodaštavali saopštene podatke. Međutim, kada su saznali da je autor materijala Republički geodetski zavod (RGZ), preko noći su utihnuli.
Činjenica jeste da državni organ statistiku izvlači iz registrovanih ugovora, pa tu ne bi trebalo bilo šta da bude sporno. Prema RGZ, prosečna cena u novogradnji u Zrenjaninu je bila 1.125 evra po kvadratno metru. To znači da su nepokretnosti u našem gradu prometovane po višim vrednostima nego u Čačku, Pančevu, Šapcu, Kragujevcu, Subotici, itd.
Svedoci smo da veliki broj zgrada u našem gradu zvriji prazno. Noćima nisu upaljena svetla u dužim vremenskim periodima. Otuda se postavlja pitanje ko kupuje stanove, budući da je očigledno da u nekima niko ne živi?!
Prema podacima koji su dostavljeni jednom ovdašnjem portalu, mnogi predstavnici tzv. elite su (ne)formalni vlasnici nepokretnosti. Jedan bivši načelnik policije je kupio stan od stalne „stečajne mušterije“ koji je od nedavno „investitor“. Sa njim sarađuje i jedan bivši gradonačelnik. Doduše, on se u nekretninama ne baškari, ali to čine Kinezi na privremenom radu u industrijskoj zoni.