NAJAVE DOGAĐAJA

CIKLUS KOMEDIJE
U okviru Francuskog filmskog karavana – ciklusa „Komedije”, u četvrtak, 28. marta, u 20 časova, na repertoaru je film „Kao dečaci”. U pitanju je poslednja projekcija ovog ciklusa. Ulaz je slobodan.

FILM O BOMBARDOVANJU
Dokumentarac „Uranijum – moja priča” biće prikazan u petak, 29. marta, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Autor filma je dr Srđan Aleksić, advokat iz Niša, koji će nakon projekcije govoriti o posledicama bombardovanja i pravnom osnovu za tužbu protiv NATO-a.

FILMSKA LEKTIRA
U okviru novog programa Kulturnog centra pod nazivom „Filmska lektira” u toku godine će se prikazivati klasici snimani na temu i po motivima književnih dela. U sredu i četvrtak, 3. i 4. aprila, u 20 časova, na repertoaru je „Stranac”, italijansko-francusko-alžirski film iz 1967. U pitanju je jedina ekranizacija istoimenog romana Albera Kamija. Ulaz je slobodan.

KONCERT VLATKA STEFANOVSKOG
Muzički program „Vlatko Stefanovski – solo performans” biće održan u petak, 19. aprila, u Kulturnom centru. Početak je u 20 časova. Cena ulaznice je 1.000 dinara, a karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

TRIBINA
Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Milo Lompar vodiće tribinu „Duh samoporicanja” u četvrtak, 28. marta, u kafeu Kulturnog centra. Tribina počinje u 19 časova.

PREDAVANJE MLADE UMETNICE
Nadežda Kirćanski, dobitnica nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, preneće svoje utiske sa učešća na konkursu za to priznanje, kao i sa studijskog boravka u umetničkoj organizaciji „Rezidensi anlimitid” (Residency unlimited) u Njujorku, u četvrtak, 4. aprila, u Narodnom muzeju. Predavanje će otvoriti Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

IZLOŽBA O IKONAMA
„Ikone Banatske eparhije” naziv je izložbe koja će biti otvorena u petak, 29. marta, u Narodnom muzeju. Početak je u 19 časova. Biće prikazani rezultati konzervacije ikona na dasci i platnu, sakupljeni na teritoriji Banatske eparhije, a u pitanju su radovi ikonopisaca 18. i 19. veka. Autori izložbe su istoričarka umetnosti Dragojla Živanov i vajar Ratomir Kulić. Nadležna kustoskinja je Biljana Dimkić Krčmar. Izložba je otvorena do 10. maja.