NAJAVLJEN POČETAK RADA FAKULTETA ZA MENADŽMENT (FAM): Najbolji uslovi za školovanje Zrenjaninaca

Rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Komiteta u kojoj će biti smešten fakultet biće završena u narednih dvadesetak dana, a početak njenog korišćenja biće uslovljen epidemiološkim prilikama. Nastava će se, kao i na većini fakulteta u zemlji, na početku nove školske godine izvoditi onlajn. Fakultet za menadžment (FAM) na osnovnim studijama ima četiri smera (ekonomija, informatika, menadžment u medijima i inženjerski menadžment) i tri smera na master studijama – menadžment u javnim nabavkama, ekonomija i menadžment u zdravstvu. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u gradskoj bašti predstavnici FAM-a razgovarali su sa predstavnicima lokalne samouprave o daljim planovima i što boljim uslovima za školovanje mladih Zrenjaninaca.

– U saradnji s partnerima, ove godine će biti dostupni i smerovi menadžment u saobraćaju, tehnologija hrane i mašinstvo. Na svaki smer može se upisati po 30 studenata, a u toku je septembarski upisni rok za sve zainteresovane. Želimo da budućim studentima pružimo što više mogućnosti, da u svom gradu studiraju ono što žele. Trudićemo se da povećamo broj različitih programa, jer je to jedini način da zajedno, s državnim fakultetom i visokom školom, zaokružimo taj obrazovni proces i da ponudimo sve ono što ima i u većim univerzitetskim centrima – kazao je prof. dr Goran Kvrgić, dekan FAM-a i redovni profesor.

Planirano je da na drugom i trećem spratu i u potkrovlju bude smešten fakultet, a čitava zgrada predviđena je da funkcioniše kao svojevrstan kulturno-obrazovni centar. Stari bioskop će funkcionisati i kao pozorište, planira se i galerija slika. U obrazovnom delu nalaziće se moderno opremljene učionice, sala, biblioteka i čitaonica. Predsednik Skupštine grada, Čedomir Janjić, je istakao da je rekonstrukcijom i prenamenom zgrade rešen višedecenijski imovinsko-pravne problem, a istovremeno je i zaštićena zgrada koja je usled neodržavanja sve više propadala.

Čest je slučaj da najbolja deca odlaze u druge gradove ili u inostranstvo na školovanje i tamo najčešće i ostaju i retko se vraćaju. Želja nam je da se naša deca školuju u najboljim obrazovnim institucijama, ali da im pružimo šansu da to urade i u Zrenjaninu. Dolaskom jedne ovakve obrazovne institucije naš Grad je sve bliži ideji da postane univerzitetski grad što i zaslužuje.

M.Malbaški

Foto: Jovan D. Njegović