JEDANAESTI FESTIVAL STRIPA ,,STRIPOLIS“: Od četvrtka 17. do subote, 19. septembra

Manifestacija posvećena popularizaciji stripa, poznatoj kao deveta umetnost – Festival „Stripolis“ biće održan u Kulturnom centru od 17. do 19. septembra. Očekuje se dolazak zanimljivih gostiju, a programi će se održavati u KC-u i galeriji ALUZ-a, ali i preko onlajn platformi. U toku festivala u holu Kulturnog centra biće postavljena izložba Jugoslava Vlahovića „Flower Power”. Predstavlja ciklus crteža koji je spojio oružje i cveće, a počeo je veoma spontano pre više godina. Danas ova zbirka broji preko 65 radova koji će biti izloženi. Izložba će trajati do kraja septembra.
U galeriji ALUZ (u prostoru Narodnog Muzeja) od 17. septembra do 17. oktobra biće postavljena izložba printova Petra Meseldžije “Od strip-kvadrata, do slike”. Po završetku printovi će biti podeljeni ljubiteljima umetnosti ovog autora.

– Ovogodišnji „Stripolis“ će biti u značajno kraćem obimu nego što su stripofili naučili, ali ništa manje kvalitetan od prethodnih. Predstaviće se najeminentniji strip crtači koji rade za najveće strip kuće poput „Serđa Bonelija“, „Marvela“ „Delkura“ i druge. Biće zanimljivo čuti njihova mišljenja i poglede na svet ne samo stripa, već umetnosti uopšte – rekao je Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa autorskog i internacionalnog stripa „Stripolis“ na današnjoj konferencji za medije.

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak, 17. septembar 19:30 časova „Zrenjaninska strip scena kroz vreme“ – razgovor sa gostima: Nikola Štiklica, Mirko Čolak, Stevan Subić i Teodora Lucić

Hol Kulturnog centra od 20:00 časova online razgovor sa Zoranom Đukanovićem

Petak, 18. septembar sa početkom u 19:30 časova razgovor sa gostom Radičem Mišom Mijatovićem

Subota, 19. septembar od 19:30 časova razgovor sa Jugoslavom Vlahovićem

Organizator festivala: Kulturni centar Zrenjanina, pokrovitelj Grad Zrenjanin,

prijatelji festivala: Kompanija „Persu“ i Štamparija i studio za grafički dizajn „Diginet”

M.Malbaški