DONACIJA: Aparat za obradu testova Zavodu za javno zdravlje

Zahvaljujući donaciji kompanija „Mlekoprodukt“ i „Promedija“ u vidu bio- neer aparata za automatizovanu ekstrakciju nukleunskih kiselina Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Zrenjaninu, biće omogućeno deset puta veće uzorkovanje na covid 19 i dnevni rezultati testova.

Na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana juče u ZZJZ, o višestrukom značaju donacije, pre svega za zdravlje stanovnika Srednjobanatskog okruga i šire, doprinosu borbi protiv virusa korona i potvrdi društvene odgovornosti „Mlekoprodukta“ i „Promedije“ govorili su mr sci. dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, Andrej Beslać, generalni direktor „Mlekoprodukta“ i Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Kako je rekao dr Zdravko Ždrale, do 13. jula su svi uzorci na kovid 19 obrađivani u Novom Sadu, a potom u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu. Kapaciteti su se postepeno proširivani a kadar je obučen.

– U ime svih zaposlenih Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, ali i u ime svih građana Srednjebanatskog okruga, zahvaljujem predstavnicima „Mlekoprodukta“ i „Promedije“, na ovoj izuzetno vrednoj donaciji – rekao je mr sci. dr Ždrale. – Aparat za automatizovanu ekstrakciju nukleinskih kiselina, višestruko uvećava kapacitete naše laboratorije za obradu uzoraka i testiranje na kovid 19, PCR-RT tehnologijom. Zadovoljstvo je sarađivati sa ovakvim kompanijama, koje su uvek, u skladu sa svojim mogućnostima, spremne pružiti pomoć i podršku, prepoznajući istinske ljudske vrednosti, među kojima je zdravlje naših građana, bez ikakve sumnje, na neprikosnovenom prvom mestu.

– Iako se epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilizovala, i dalje se veliki broj ljudi testira, što rezultira i dužim čekanjem na rezultate testova – podseća Andrej Beslać. – Iz tog razloga, doneli smo odluku da Zavodu za javno zdravlje iz Zrenjanina doniramo aparat koji će pomoći našem zdravstvu kada je u pitanju povećanje broja uzorkovanja, kao i ubrzanje vremena za obradu testova – istakao je. Kao i u prethodnom periodu, i sada nam je od izuzetne važnosti bilo da reagujemo i pružimo doprinos zajednici. Od samog početka vanrednog stanja doneli smo niz mera unutar same kompanije kako bismo na najbolji mogući način zaštitili naše zaposlene, ali sa druge strane i omogućili da se procesi proizvodnje i isporuke mleka i mlečnih proizvoda nesmetano odvijaju.

Prigodnim rečima se na donaciji zahvalio Saša Santovac.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim kompaniji „Mlekoprodukt“ koja je prepoznala potrebu stanovnika našeg grada i na taj način pokazala svoju društvenu odgovornost. Sa ovom donacijom sigurno ćemo biti mnogo spremniji ukoliko dođe do novog talasa korona virusa. Grad Zrenjanin će u narednom periodu posebno raditi na svim stvarima koje će imati za cilj da se spreči širenje ovog virusa – rekao je Santovac.

Ovaj aparat doprineće brzini obrade materijala i potvrde rezultata testova – dnevno uzorkovanje biće obrađeno istog dana. U Zavodu za javno zdravlje do sada je pripremanje uzoraka bilo ručno i sporo, u odnosu na mogućnosti koje donosi novi aparat. Umesto 20 testova dnevno, sada je otvorena mogućnost za testiranje 96 uzoraka u toku dana.

Mogućnosti novog aparata predstavljene su i Simi Salapuri, pomoćniku gradonačelnika Zrenjanina, dr Milošu Kovačeviću, do nedavno članu Gradskog veća i Živanko Radovančevu, dugogodišnjem generalnom direktoru „Mlekoprodukta“.

Branka Jajić