NAJMLAĐI SUGRAĐANI SVE VIŠE ZAINTERESOVANI ZA UMETNIČKE I DRUGE PLESOVE

Za uspeh su potrebna velika odricanja i svakodnevni rad

Osnovna baletska škola „Dimitrije Parlić” (Pančvo), izdvojeno odeljenje u Zrenjaninu, deceniju i po sarađuje sa Kulturnim centrom. Nedavno je održan završni koncert na kojem su učenici pokazali svoje znanje i umeće. Brojni sugrađani ispunili su salu i prepustili se čarima ove prefinjene umetnosti. Predstavili su im se polaznici baletskog zabavišta, mlađe i starije pripremne grupe, kao i đaci od prvog do četvrtog razreda. Prikazane su varijacije iz poznatih baleta „Don Kihot”, „Žizela”, „Uspavana lepotica” i „Krcko Oraščić” kao i koreografije iz savremenog. Nije izostala primenjena gimnastika, važan segment ove discipline.
Sa decom su vredno radile i pripremale ih baletske pedagoškinje Branislava Bačikin Bošnjak, Marina Mučalov i nastavnica primnjene gimnastike Aneta Nikolić.

TIMSKI DUH, DISCIPLINA, KREATIVNOST
– Veoma sam zadovoljna kako je protekao koncert i onim što su učenici pokazali na sceni. Svi smo uložili zaista ogroman trud i drago mi je da smo za kratko vreme uspeli da spremimo tako bogat i složen program koji je imao 32 tačke – rekla je Branislava Bačikin Bošnjak.
Prema njenim rečima, školovanje u ovoj ustanovi je besplatno, kao i kostimi za koncerte, nastupe i takmičenja. Naša sagovornica dodaje da se u prvom i drugom razredu izučava klasičan balet i primenjena gimnastika, a u trećem i četvrtom se pridodaje savremeni, istorijsko balske igre i solfeđo.

– Cilj mi je da na svako dete prenesem ljubav prema ovoj divnoj umetnosti, jer je ona temelj za svaki dalji napredak. Poznato je da balet pozitivno utiče na psihofizički razvoj mališana, izgrađuje timski duh, disciplinu i ljubav prema svemu što je lepo. Naravno, i nagrade nisu izostale pa tako moram da istaknem našu učenicu Ninu Tapavički. Prošle godine je osvojila drugo mesto na školskom takmičenju i treće na Republičkom. Pripremala ju je nastavnica Jelena Sabljić. Da bi se postigao ovako veliki uspeh neophodno je svakodnevno vežbanje, čak i vikendom. Odricanja jesu velika, ali aplauzi publike i „daske koje život znače” su ono čemu naši učenici streme – veli naša sagovrnica.

VAŽNO JE POČETI NA VREME
Branislava Bačikin Bošnjak ukazuje da interesovanje za balet raste iz godine u godinu. Ranije, naši sugrađani nisu ni znali da postoji specijalizovana škola u Zrenjaninu. Sada je sve mnogo drugačije. Pokazatelj napretka je sala Kulturnog centra koja je svaki put sve punija.
– Danas roditelji sa puno poverenja upisuju decu u našu ustanovu, jer znaju da sa njima radi stručan kadar i licencirani pedagozi koji mališanima posvećuju svu pažnju. Trudimo se da im približimo ovu umetnost gostujući u osnovnim školama sa brižljivo odabranim programom koji ih uvodi u svet baleta i upoznaje sa radom u ovakvoj instituciji.
U narednom periodu očekuje nas školsko takmičenje za koje se vredno pripremamo, koncert u junu, kao i godišnji ispiti učenika na kojima se proverava celokupno stečeno znanje – poručila je Bačikin Bošnjak.
Bliže informacije o školi baleta mogu se dobiti na 060-565-4360 i na 061-646-4211

Miroslava Malbaški
Foto: Slobodan Radišić