NAJUSPEŠNIJI ĐACI OKRUGA, NAGRAĐENI NA REPUBLIČKIM TAKMIČENjIMA

Oni znaju sve!

U baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina priređen je, prošlog utorka, svečani prijem za najuspešnije učenike, osnovce i srednjoškolce, sa teritorije Srednjobanatskog upravnog okruga, koji su u protekloj školskoj godini osvojili neko od prva tri mesta na školskim republičkim takmičenjima u različitim oblastima i disciplinama. Prijem je bio u organizaciji Srednjobanatskog okruga i Odeljenja Ministarstva prosvete u Zrenjaninu, a na skromnoj svečanosti uručeni su im i prigodni pokloni.
Po prvi put u prilici smo da, ljubaznošću načelnice Okruga Snežane Vučurević i rukovodstva Odeljenja Ministarstva prosvete, objavimo imena, ukupno 125 nagrađenih đaka, iz 16 osnovnih i 7 srednjih škola.
Senka Daruši iz Elemira, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”, osvojila je drugo mesto iz srpskog jezika, a Jana Šćepanović iz Sečnja, „mali maturant” Osnovne škole „Aleksa Šantić” – treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Radmila Vukelja, đak četvrtog razreda Srednje škole Novi Bečej treća je u karateu.
Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš” iz Zrenjanina proslavili su sledeći đaci:
Ana Bjelogrlić zauzela je treće mesto među učenicima sedmog razreda na takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, Dušan Vukanić treći je iz geografije, među đacima sedmog razreda. Nikša Čvorović, deli treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike sa Markom Milutinom, a treći je iz matematike u konkurenciji đaka šestog razreda. Miljana Antić, učenica šestog razreda bila je treća na republičkom takmičenju iz tehničko informatičkog obrazovanja (TIO). Danijel Spasić (peti razred) prvi je u Srbiji iz TIO. Justin Cvetkov (treći razred) i Jelena Mastilović (četvrti) zauzeli su drugo mesto u mini atletici.

HEMIČARI I MEDICINARI OSTVARILI ZNAČAJNE USPEHE
Jovana Jankov, učenica drugog razreda Srednje hemijsko-prehrambene tekstilne škole „Uroš Predić” bila je druga u poznavanju tekstilnih materijala, a dve godine stariji Sava Bolorin bio je treći na republičkom takmičenju prehrambenih tehničara.
Dejana Kokotović i Milan Kultašić, đaci trećeg razreda zrenjaninske Medicinske škole, osvojili su ekipno prvo mesto u nadmetanju iz predmeta zdravstvena nega, a Anastasija Tarajić je, uz učešće u ekipi, i prva u pojedinačnoj konkurenciji.
Đorđe Krstić, učenik sedmog razreda OŠ „Đura Jakšić” osvojio je prvo mesto iz tehničko – informatičkog obrazovanja i na državnom prvenstvu osnovaca – istraživača. Staša Aleksić bila je treća na međunarodnoj matematičkoj smotri „Kengur”, među đacima drugog razreda, a Nemanja Ristić đak četvrtog razreda treći je u džudou i fizičkom vaspitanju.
Viktor Ungur iz Žitišta, učenik osmog razreda OŠ „Sveti Sava” Žitište bio je drugi na takmičenju u poznavanju rumunskog jezika.
Maturant ETG škole „Nikola Tesla” Kristian Puja osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz računarstva i informatike.

NA NIVOU DRŽAVE AFIRMISANA I GIMNAZIJA
Zrenjaninsku gimnaziju afirmisao je takođe velik broj učenika:
Nevena Daljević, učenica drugog razreda treća je iz matematike, maturant Luka Kljajić treći je iz fizike, Tijana Prodanović prva je iz srpskog jezika među učenicima drugog, a Jovana Putić treća u konkurenciji đaka prvog razreda. Maturantkinja Dajana Kuzman zauzela je drugo mesto iz engleskog jezika. Nemanja Savić, učenik drugog razreda Gimnazije prvi je u računarstvu i informatici – robotici.
Kombinovana ekipa sva četiri razreda Zrenjaninske gimnazije osvojila je treće mesto na republičkom takmičenju iz matematike. Nikolina Kuprešanin, učenica završnog razreda zauzela je treće mesto iz matematike. Milica Jocić osvojila je treće mesto iz latinskog jezika i treće mesto iz srskog jezika u konkurenciji đaka drugog razreda i drugo mesto na takmičenju u poznavanju ruskog jezika koje organizuje NIS. Makan Albert, đak trećeg razreda najbolji je na takmičenju iz mađarskog jezika.
Učenici Tehničke škole Nikola Petrović, Tomislav Milekić, Đorđe Korać, Miloš Zakić, Jovan Kujundžić, Stefan Jevremov, Jovan Jevremov, Milan Vidić, Milan Janković i Nikola Bjelica uzeli su treće mesto u futsalu.
Matija Stanišić, đak šestog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović” Zrenjanin prvak je Srbije u fizici, Ana Rusovac učenica petog razreda, treća je iz tehničkog i informatičkog obrazovanja, a Miroslav Dević, đak petog razreda, treći je iz matematike.
Valentina Dan, učenica osmog razreda OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, zauzela je treće mesto iz srpskog jezika kao nematrenjeg jezika.
Ana Marija Šimon učenica 8. razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” osvojila je prvo mesto iz španskog i treće mesto iz biologije i istorije. Petar Milinov iz iste Škole bio je prvi na takmičenju „Robo-int-invent”. Katarina Ćorović, učenica 7. razreda prvi je laureat „Književne olimpijade” a drudo mesto zauzela je na takmičenju u srpskom jeziku i književnosti.
Sabolč Dudaš, učenik 8. razreda OŠ „Miloje Čiplić” iz Novog Bečeja, osvojio je treće mesto iz srpskog jezika kao nematernjeg jezika. Takođe Novobečejci, Zita Seke (7. razred) prva je iz fizičkog vaspitanja, a Boško Zdravković (8 razred) drugi je iz hemije.
Anastasija Kašaš, učenica 6. razreda OŠ „Vuk Karadžić” osvojila je drugo mesto iz fizičkog vaspitanja.

ODLIČNO ZNANjE POKAZALI I ĐACI IZ SELA
Balint Olah, đak 7. razreda OŠ „Nikola Tesla” iz Banatskog Karađorđeva zauzeo je drugo mesto na republičkom takmičenju iz mađarskog jezika.
Katarina Nedeljkov (8. razred OŠ „Prvi oktobar” Botoš) treća je iz biologije na „Ekološkoj olimpijadi”.
Đina Milić (OŠ „Branko Ćopić” Lukićevo) treća je među učenicima sedmog razreda na istom nadmetanju.
Teodor Dežan, đak prvog razreda Ekonomsko trgovačke škole „Jovan Trajković” zauzeo je treće mesto iz matematike u konkurenciji učenika prvog razreda. Jovana Kovač, učenica trećeg razreda iste škole osvojila je drugo mesto na međunarodnom konkursu „Svetosavlje i naše doba”. Nemanja Mrkšić, Boris Stanković i Nebojša Maljica drugi su u ekipnom takmičenjuiz matematike.
Marija Opačić – treći razred Srednje škole „Đura Jakšić” Srpska Crnja plasirala se na treće mesto „Književne olimpijade”.
Tijana Eminovski, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić” prva je iz biologije, Bogdan Kovačević (šesti razred „Cvijića”) bio je treći u plivanju, Maja Mandić (peti razred) i Vitomir Vasić (osmi razred) prvi su u atletici.
Staša Aleksić, učenica drugog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić” Zrenjanin bila je treća na međunarodnoj matematičkoj smotri „Kengur bez granica”, a Nemanja Ristić treći u fizičkom vaspitanju. Aleksandra Karuović, učenica sedmog razreda ove Škole drugonagrađena je na Dečjem saboru „Dani ćirilice”.M. Stojin

 • UČENICI IZ „ŽARKA” OSVOJILI 16 PRIZNANjA
  Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina afirmisali su:
  Milica Gecin, đak sedmog razreda koja je najbolja u svom godištu iz srpskog jezika. Nataša Gardinovački, učenica osmog razreda, osvojila je drugo, a Dajana Rami treće mesto među đacima šestog razreda na takmičenju iz TIO. Nađa Palalić, đak šestog razreda osvojila je treće mesto iz likovne kulture na „Danima ćirilice”. Maja Dolovac, učenica osmog razreda zauzela je treće mesto iz biologije na „Nacionalnoj ekološkoj olimpijadi”. „Sedmak” Luka Novaković bio je treći iz informatike na olimpijadi INFOS. Luka Radaković prvi je, a Marko Antić drugi na takmičenju „Robo invent”. Damjan Popetru, đak petog razreda, bio je treći na smotri „Pod istim nebom” u okviru predmeta tehničko informatičko obrazovanje, a Jasmina Tomašev treća na likovnoj koloniji u okviru iste smotre. Milana Beleuc, Edvin Eleven i Dušica Piperski učenici osmog razreda dele prvo mesto u konkurenciji istraživačkih radova iz istog predmeta, a njihova vršnjakinja Tijana Perc je treća. Milica Kuzmić, druga je u istoj konkurenciji među učenicima petog razreda. Milica Vučurević treća je među đacima šestog razreda. Željana Popov i Maja Artuković, takođe učenice OŠ „Žarko Zrenjanin” dele prvo mesto u snimanju „filmića”.
 • 31 PRIZNANjE ĐACIMA MUZIČKE ŠKOLE
  Srednju Muzičku školu „Josif Marinković” Zrenjanin afirmišu:
  Ana Milisavljević, Luka Kojić, Mina Damjanov, Irina Velisavljev u solfeđu. Mina Damjanov i Luka Kojić dele prvo, a Ester Bah i Ana Bošnjak – drugo mesto u teoriji muzike među učenicima prvog razreda, a Jelena Popov je prva među učenicima drugog razreda. Vladimir Aleksić osvojio je I2, a Miloš Šakić I3 mesto među trombonistima. Vanja Mitić, Mina Damjanov, Anton Makan, Ivan Komanov, Apolonija Detari, Florian Jenovan, Jelena Jerković i Danica Momirov zauzeli su najzapaženija mesta među mladim pijanistima. Milica Danikov osvojila je treće mesto u flauti među učenicima drugog razreda.
  Kamerni sastav Škole „Bianco Nero”: Danijela Kondić, Vladimir Jakšić, Jelena Jerković – prvi je laureat u konkurenciji kamerne muzike. Isidora Vlašić (drugi razred) i Danilo Ćirić (prvi razred) osvojili su II1, odnosno II5 mesto u konkurenciji klarinetista. Trio „Baterflaj” ( Ana Milisavljević, Darija Čanji, Marija Kali) prvi je laureat u kamernoj muzici. Bojana Đurić i Anja Popadić zauzele su III1, Danijela Kondić II1, a Vladimir Jakšić I4 mesto u solo pevanju. Sergej Lacmanović (prvi razred) i Jovan Ćirić (treći razred) osvojili su prva mesta u trubi, a Milan Jovanović (drugi razred) drugo mesto u muziciranju na ovom instrumentu.
 • MILICA JOCIĆ: učite strane jezike
  – Svečanost je sjajna. Pozvana sam kao trećeplasirana na republičkim takmičenjima iz srpskog i latinskog jezika, a tu su i uspesi na takmičenjima iz poznavanja ruskog jezika. Mislim da u životnom dobu u kom sam sada, mogu jasno da spoznam da su jezici moj afinitet i njima ću se posvetiti. Ne bih rekla da „govorim” ali svakako učim još i francuski i engleski jezik. Poručujem kako svojim vršnjacima, tako i starijima: učite strane jezike. Ne kaže se tek tako „Koliko čovek jezika govori, toliko vredi!” – kaže Milica Jocić, koja je ovih dana završila drugi razred Zrenjaninske gimnazije i pominje neke od profesora stranih jezika koje uči: Irinu Ubović, Sanju Vučurević, Snežanu Vukanović.

M. Stojin