GRAĐANI U AKCIJI SPAsAVANjA SPOMENIKA: OBNOVLjENE DVE BISTE U ALEJI VELIKANA

Počele pripreme za obnovu Predićeve biste

Posle obnavljanja biste Mihajla Pupina u Aleji velikana 2005. godine, početkom juna ove godine otkriveno je i novo „poprsje” Slobodana Bursaća u Karađorđevom parku. Međutim, organizatori akcije ne staju posle obnovljene dve – uskoro sledi obnavljanje treće biste. Na redu za popravljanje je bista Uroša Predića, akademskog slikara. Naime, ona će, poput Bursaćeve, morati da bude izrađena ponovo, jer je pre nekoliko godina ukradena.

Ideja stara, inicijativa nova
– Inicijativa vraćanja biste Slobodana Bursaća pokrenuta je pre dve godine, ali trebalo je više od inicijative. Napravili smo niz akcija da vratimo bistu na mesto od prošle godine, pa do kraja marta ove godine. Održali smo mnogo predstava, koncerata i sav novac je skupljen zahvaljujući građanima koji su u kutije za prilog ubacivali novac za ovu namenu. Hvala svima koji su pratili ove akcije i koji su se trudili da vratimo ovu bistu na mesto – rekao je Vladimir Stojković Coka u ime Horskog festivala koji nosi ime dirigenta Slobodana Bursaća. Otkrivanju spomenika svome ocu prisustvovali su i Andrej Bursać i supruga Slobodana Bursaća.
Novu akciju planira Miloš Vasiljević, vajar i profesor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.
– Već sam počeo da pripremam neophodan materijal za realizaciju ove biste. Ohrabren snagom svih koji su do sada učestvovali, posebno dece iz Predškolske ustanove Zrenjanin, osmislio sam mnogo veću akciju, koja će podrazumevati uključivanje više dece, intenzivniju saradnju sa vaspitačima i roditeljima i saradnju sa institucijama, kako bismo zajedno prikupili novac za livenje nove biste i promovisali brigu o kulturnom nasleđu – rekao je za list „Zrenjanin” Miloš Vasiljević, akademski vajar.
Akcija je pokrenuta pre nekoliko godina u saradnji sa Rotari klubom Zrenjanin, Horskim Festivalom „Slobodan Bursać” i Predškolskom ustanovom Zrenjanin, pa je angažovano oko 200 dece predškolskog uzrasta. Deca su bila aktivno uključena u sam proces revitalizacije i učestvovala su u kreativnoj radionici modelujući u glini sopstvenu interpretaciju biste Mihajla Pupina. Realizacija projekta „Edukacija dece kroz rekonstrukciju spomeničkog kompleksa Aleja Velikana” trebalo bi da traje godinama.
Iako su građani i brojne organizacije ujedinjeni u ovoj akciji, u policiji ističu da nisu dobili nijednu prijavu o krađi spomenika u poslednjih nekoliko godina.
– U 2015. godini jedino je prijavljena krađa biste Lajoša Košuta u Novom Itebeju. Ta istraga je u toku – saopštili su iz policije za list „Zrenjanin”.

Ko je u Aleji velikana
Aleja velikana u Karađorđevom parku predstavlja jedinstveni spomenički kompleks sa spomen-bistama 15 zaslužnih Zrenjaninaca. To su Uroš Predić (1875-1953), akademski slikar, Pavle Aršinov (1895-1935), naučnik i privrednik, zatim Nestor Dimitrijević (1782-1856), veliki prosvetni dobrotvor, Tivadar Vanjek (1910-1981), slikar, osnivač Umetničke slikarske kolonije u Ečki, Mihajlo Pupin (1858-1930), svetski poznat fizičar i pronalazač, dr Vasa Savić (1893-1939), lekar fiziolog.
U Aleji su i spomenici ličnostima poput kompozitora Antalfija Žiroša Dežea (1885-1945), sekretara obnovljenog Organizacionog odbora savremenih Olimpijskih igara dr Kemenja Ferenca (1860-1944), književnika i ličnog sekretara Vuka Stefanovića Karadžića Aleksandra Sandića (1830-1908), i Toše Jovanovića (1845-1893), glumca.
Potom su tu i biste Konstantina Danila (1789-1873), jednog od najvećih srpskih slikara 19. veka, Lauka Gustava (1818-1907), novinara i urednika prvog gradskog lista na mađarskom jeziku „Torontal”. U parku su i poprsja Radu Flore (1922-1995), profesora, književnika i prevodioca, Vilmoša Locija (1925–1991), košarkaškog reprezentativca, i na kraju, Slobodana Bursaća (1941 – 1993), dirigenta proslavljenog hora „Josif Marinković”.

 

  • Bursaćevi uspesi i priznanja
    Slobodan Bursać (8. februar 1941, Lička Kaldrma – 1. jun 1993, Zrenjanin) bio je dirigent proslavljenog hora „Josif Marinković”, koji je osnovan 1961. godine. Pored brojnih priznanja, osvojio je sa svojim horistima i prvu nagradu na Svetskom festivalu horova u Velikoj Britaniji 1987. godine, kada je njegov ansambl krunisan titulom „Hor sveta”. Nekadašnja Teplička ulica u Zrenjaninu sada se zove Ulica Slobodana Bursaća. Nekoliko godina posle njegove smrti podignut je spomenik u Aleji velikana u Karađorđevom parku.

 

  • Cilj – negovanje vrednosti
    Članovi Rotari kluba su pre nekoliko godina započeli akciju obnavljanja spomenika ljudima koji su Zrenjanin na najbolji način predstavljali u svetu tako što su obnovili bistu Mihajla Pupina.
    – Cilj nam je da negujemo vrednosti koje naš grad nudi. Bursać je bio uspešan i veoma je važno istaći da je radio sa velikim brojem dece, naučio ih da vole muziku – kazao je Goran Mišković iz Rotari kluba.

Suzana Kokavski