NAJVEĆI GASTRONOMSKI KARAVAN NA BALKANU – „IZAĐI MI NA TEGLU“ ODRŽAN JE ČETVRTI PUT U NAŠEM GRADU

Anabela zrenjaninska kraljica ajvara

Mi tek otkrivamo tajne kulinarstva, u čemu nam mnogo pomažu naši profesori. Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan. Trudićemo se da budemo još bolji i da se nama ponose drugari, i profesori, i roditelji – kaže Anabela

Učenica Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“, članica šampionskog tima „Mala zbornica – kuvari“, Anabela Marčetić postala je ove godine zrenjaninska kraljica ajvara. Takmičnje je održano na Trgu slobode 7. oktobra, a pobednička ekipa bila je najmlađa i na finalnom nadmetanju na manifestaciji „Izađi mi na teglu 2020“, organizovano 10. oktobra u Beogradu.
Ajvar koji su spremili naši srednjoškolci bio je jedan od najukusnijih, ali im je pehar namenjen najboljima u Srbiji, izmakao. Grad Zrenjanin su u Beogradu, gde je učestvovalo ukupno 16 ekipa, predstavljali i vicešampioni, bračni par Smiljka i Nikola Horvat – tim „Zrela babura“.

KAO IZ ISTE ŠERPE
Treće mesto u Zrenjaninu je pripalo Asocijaciji žena iz Elemira, a pehar je primila predsednica Dara Aćimov. Kako tvrde organizatori, nikada se nije desilo da se najbolji ajvari razlikuju, po oceni žirija, samo za po pola boda. Kao da su svi bili iz iste šerpe. Odlučivale su nijanse, a svi ukusi su bili pobednički.
U žiriju su bili Olgica Velimirov, dipl. inž. tehnologije, predsednica i članovi Stojanka Lekić, poslanica u Skupštine AP Vojvodine i mladi kuvar Deneš Horvat. Pobednici su, kao nagradu, dobili čuveni šporet „smederevac“.
Radosti šampiona nije bilo kraja – prošle godine su osvojili drugo mesto, a ove nisu propustili šansu da se popnu na pobedničko postolje. I u Beogradu su pokazali sve ono što krasi ove marljive učenike drugog i trećeg razreda kuvarskog smera – lepo vaspitanje, dobro raspoloženje, umeće u kuvanju… Osim ajvara, pripremili su ragu čorbu i pečeno pile, pa je gozba počela u susret pobedi.
– Svi smo presrećni, kuvali smo sa ljubavlju i velikom željom da pobedimo, ali se nismo nadali da će naš ajvar biti najbolji – kaže Anabela Marčetić. – Mi tek otkrivamo tajne kulinarstva, u čemu nam mnogo pomažu profesori. Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan. Trudićemo se da budemo još bolji i da se nama ponose drugari, i profesori, i roditelji.

KUVANJE UZ PESMU
Dok su pekli papriku, ljuštilili, mleli, kuvali, dodavali začine, mešali i probali, budući kuvari su pevali, cupkali u ritmu muzike, smejali se i šalili…
– Ovo su divna deca, radoznala i marljiva – ističe Borisav Lović, profesor koji je uzor učenicima, pobednik brojnih gastronomskih takmičenja koji u Britanskoj ambasadi kuva i za rođendan kraljice Velike Britanije.
– Jednoga dana će se zaposliti u hotelima u Srbiji i u inostranstvu i pričati o ovom uspehu koji ćemo svi pamtiti. Učim ih da kuvaju srcem i da stiču što više iskustva, kako bi umeli da spreme tradicionalno jelo na savremen i originalan način. Umeju da rade timski i to ih, takođe, krasi na ovom takmičenju.
I Marija Latinkić deli mišljenje svoga kolege i u svakom trenutku se trudi da im pokaže da kulinarstvo ne podrazumeva samo znanje, već i maštu, zabavu, kreativnost.
– Kada vidim kolika je radost naših učenika, sigurna sam da će nastaviti i dalje da uče, pokazuju praktično šta su naučili i steći diplome koje će im pomoći da imaju sigurnu egzistenciju – kaže Marija. – Ova pandemija je svima donela brigu, uz sve ono što su svakodnevne teškoće, u porodici i školi i zato svaki uspeh, pogotovo ovaj, zaslužuje pohvalu.
Bračni par Smiljka i Nikola Horvat bio je najmanje brojan tim i zato je bila neophodna dobra organizacija.
– Morali smo da iskoristimo svaki trenutak, kako bismo stigli da uradimo sve što je potrebno – kaže Smiljka. – Na sreću, moj suprug je odličan asistent, pa smo uspeli da pobedimo vreme i da osvojimo srebro i pehar, kao i vizu za finalno takmičenje u Beogradu.
Dvostruke šampionke u Zrenjaninu, 2019. i 2018. godine bile su vredne dame iz Orlovata – ekipa „Cvetak“, koju predvodi Biljana Popadić.
– Divno je biti šampion, iskustvo je značajno, ali su ukusi različiti, neko voli više slano, neko ljutkasto, ali je najvažnije da se ajvar dobro uprži – podseća Biljana. – Mi se uvek lepo družimo i trudimo se da damo sve od sebe u svemu što radimo.
I Ljiljana Savković, predsednica Asocijacije žena Banatski Despotovac, smatra da je druženje najvažnije, ali da se najbolji ajvar kuva u društvu. Vera Jovin, predsednica Udruženja žena Mesne zajednice „Sava Kovačević“, koja vodi ekipu „Vesele devojke“, kaže da je i za ajvar, kao i za sve što se sprema, najvažnija ljubav.
Na takmičenju u Zrenjaninu učestvovali su i „Banatska kapetanija – Vitezovi na otvorenoj vatri“ – Mužlja, „Veliko srce“ – Lazarevo, „Bobice“ – MZ „Zeleno polje. Restoran „Renesansa“ je počastio učesnike i posetioce ukusnim zalogajima. U ritmu folkloraca KUD „Pionir“ i COTK „Đerđef“ i tamburaša igrali su i učesnici i posetioci…
Ružica Tomić iz Lazareva bila je najspretnija u ubacivanju paprike u tegle, dok je Vera Jovin prevrnula palačinku na najvećoj visini.

  • POBEDNIČKI TIM
    U sastavu pobedničkog tima bili su: Anabela Marčetić, Samanta Sablić, Jelena Stojak, Danica Petrov, Teodora Kičin, Aleksandar Pavlović i Stefan Markov – učenici, kao i Maria Latinkić, Borisav Lovrić, Andrija Tadein i Dragan Blagojević.

NAJBOLjI JE AJVAR IZ BANATA
U finalu u Beogradu pobedilo je Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela (Opština Kikinda), čiji je štand proglašen za najlepši. Drugo mesto je osvojio tim „Zimonjićanke“ iz Velebita, a treće „Crveni krst“ iz Kuršumlije.

Branka Jajić

FOTO: B. JAJIĆ I J. NjEGOVIĆ DRNDAK