NAJVEĆI PROBLEMI JEZERA KOD „ŽITOPRODUKTA” JESU VODENA VEGETACIJA I URUŠENE OBALE

Uskoro košenje vodene trave
Stanovnici Begejskog reda prethodnih godina tvrdili su da je njihov komšija, veslački trener Veselin Vučićević tokom leta efikasnije od nadležnih ekipa krčio podvodne trave u Jezeru 1. To čini i dalje, ali i nadležni uspešnije suzbijaju vodenu vegetaciju od kada je prošle godine zamenjen ventil na ovom jezeru, navodi Stevo Čorokalo iz „Rezervata prirode”.
Ova ustanova je od prvog januara od JKP „Vodovod i kanalizacija” preuzela upravljanje nad sva tri jezera Begejske petlje. Tada je Jezero 1 bilo u veoma lošem stanju, navodi Čorokalo.
– Vodena vegetacija je nabujala zbog toga što je ventil bio nefunkcionalan, nije držao dozvoljeni nivo vode i to je bio najveći problem. Lane je zamenjen. Čim smo dobili jezero na korišćenje, krenuli smo da uništavamo vodenu vegetaciju – drezgu. Ove godine smo već jednom kosili, a uskoro ćemo opet. Poredeći sa ranijim periodom, značajno smo suzbili drezgu i verujem da će sledeće godine biti smanjena na održivi biološki minimum – navodi Stevo Čorokalo. On dodaje da je ove godine promenjena voda, kao i da postoje planovi da se obogati živi svet u Jezeru. Međutim, Begejska petlja je stara 30 godina, kod „Žitoproduktovog” jezera treba srediti i obalu koja je nepristupačna, primećuje Čorokalo.
– Da bismo mogli da konkurišemo za sredstva za sređivanje jezera kod evropskih fondova, ona bi trebalo da budu u vlasništvu Grada, a trenutno je katastarski vlasnik JP „Vode Vojvodine” – kaže on.

19-1-jezeroo
Osim vodene vegetacije, Jezero 1 više nema problema sa zagađenjem od postrojenja nekadašnjeg „Žitoprodukta”, kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina, kada su površinu vode prekrile pleva i prašina od žitarica. Ivana Pušić, šefica Jedinice Begejske petlje u Ustanovi „Rezervati prirode” kaže za naš List da nije primećeno da fabrika „Don Don” izbacuje čestice na površinu jezera, a isti je zaključak stiže i iz Inspekcije za zaštitu životne sredine Gradske uprave.
Kako navodi Dragana Adamović, inspektorka zaštite životne sredine i šefica Odseka prosvetne i inspekcije životne sredine, ova fabrika dva puta godišnje meri emisije zagađujućih materija u vazduh, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.
Tokom 2018. godine obavljeno je prvo merenje i nije utvrđeno prekoračenje graničnih vrednosti emisije koje su propisane regulativama.

M. M.