OLAKŠAN PRILAZ OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Nova rampa iz ulice Marka Oreškovića
Otežano kretanje starijim sugrađanima ali i osobama sa invaliditetom, bio je jedan od problema Mesne zajednice „Dositej Obradović”. Prilaz zgradi MZ bio je moguć samo sa jedne strane. Od prošle nedelje, nova rampa postavljena je iz ulice Marka Oreškovića.
U sredu, 13. jula kada je rampa zvanično data na korišćenje, održan je i sportski turnir u kojem su učestvovali članovi Udruženja paraplegičara Banata i Udruženja cerebralne i dečje paralize Srednjobanatskog okruga u Gradu Zrenjaninu.
– Naša Mesna zajednica organizovala je turnire kroz koje smo hteli da pokažemo da u sportu nema granica i razlika. Zajedno smo navijali za košarkaše na njihovom „3 na 3” basket turniru, a posle su i osobe sa invaliditetom imale priliku da na prilagođenim koševima „šicaju”. Nakon postavljanja rampe omogućen je pristup zgradi MZ ali i Domu zdravlja sa svih strana – istakao pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta MZ „Dositej Obradović” Duško Radišić.
Ova rampa, ali i mnoge druge koje se nalaze u našem Gradu i dalje ne rešavaju probleme osoba sa invaliditetom. Oni se svakodnevno susreću sa raznim izazovima i preprekama kao što su signalizacija, visoki ivičnjaci, nepristupačni prilazi i rampe koje su lošeg nagiba.
– U mnogim gradovima, pa i u našem, ne postoji planska analiza koja bi obuhvatila sve probleme osoba sa invaliditetom. Da bi se problemi rešili na pravi način potrebno je razraditi i napraviti strategiju, a pre svega kontaktirati i porazgovarati sa osobama kojima se pomoć pruža – kazao je Nenad Krbavac, član Udruženja paraplegičara Banata.
Predsednik Saveta MZ Duško Radišić dodelio je i zahvalnice građanima sa ove teritorije, književniku Vuksanu Kneževiću, novinarkama Branki Jajić i Mileni Bečejac i Draganu Ćiriću Ćiri bez kojeg MZ ne bi bila jedna od najuređenijih. Zahvalnicu je dobio i Drago Ilić, predsednik Udruženja za cerebralnu i dečju paralizu u Srednjobanatskom okrugu.
M. Malbaški