NAKON JEDNE DECENIJE SUD UTVRDIO DA „JUGOREMEDIJA” NIJE OŠTEĆENA

Vrednost zemljišta, akcija i licenci tačno prikazani

Viši sud u Zrenjaninu doneo je prvostepenu presudu kojom oslobađa krivice sva lica koja su bila optužena da su navodnom zloupotrebom položaja oštetili preduzeće „Jugoremedija” i time pribavili korist firmi „Luksol farmacija”.
Zbog obimnosti dokaznog postupka, dugog perioda glavnog pretresa, promene sudija i drugih tehničkih smetnji postupak je trajao punih deset godina. Pokrenut je avgusta 2012. godine. Tada su uhapšeni, a sada oslobođeni: Zdravko Deurić, generalni direktor „Jugoremedije”, Ankica Beslać, finansijska direktorka, Milana Zlokas, direktorka „Luksol farmacije”, Stevan Gregović, sudski veštak i Mita Lisica.

OSUMNJIČENI ZA VIŠE DELA
Kako su nakon hapšenja preneli mediji, oslobođeni su se sumnjičili da su zloupotrebom službenog položaja „Jugoremediju” oštetili za 600 hiljada evra, tako što su godinu dana ranije lažno prikazali vrednost zemljišta, akcija i licenci za lekove. Time su navodno firmi „Luksol farmacija” doneli protivpravnu korist od oko 55 miliona dinara.
U saopštenju MUP-a tada je navedeno da se sumnja da su prilikom osnivanja firme „Penfarm” lažno prikazali vrednost zemljišta. Umesto tržišne cene od 186 hiljada evra, procenjena je na 83 hiljade evra, preneo je RTS.
Pored toga, policija je saopštila da je „Luksol farmaciji” lažno prikazala vrednost akcija koje „Jugoremedija” ima u tom preduzeću. Umesto stvarne vrednosti od 100 hiljada, ona je procenjena na 300 hiljada evra.
Oslobođenima Zdravku Deuriću, Milani Zlokas i Ankici Beslać stavljalo se na teret i da su licencu za lekove „kliacil” i „tolikar” sa zrenjaninske fabrike prebacili na „Penfarm” po ceni od oko 63 hiljade evra, umesto 650 hiljada evra.

OPTUŽNICA MENJANA NEKOLIKO PUTA
Kako objašnjava Vićentije Darijević, advokat oslobođene Ankice Beslać, presuda je izrečena usmeno. Čeka se i zvanični pismeni otpravak iz kojeg će se detaljno videti njeno obrazloženje.
– Tri sudske instance su 2016. godine donele pravosnažne oslobađajuće presude u korist Ankice Beslać. U trećem krivičnom postupku, koji je nedavno okončan, branili smo se tako što smo ukazali da su pravna pitanja o kojima se raspravlja bila predmet prethodnih postupaka kojima je pravosnažno oslobođena – kaže Darijević.

Ističe da je optužnica više puta menjana, a poslednji put je to učinjeno oktobra 2022. godine. Tada se Beslać stavljalo na teret da je navodno kao direktorka sektora finansija AD „Jugoremedija” iskoristila svoj položaj kako bi se pribavila imovinska korist za DOO „Luksol farmacija”, tako što je vrednost prenosa intelektualne svojine pogrešno navedena.
– Na osnovu sudskih presuda mi smo crpeli našu tvrdnju da je ona nevina. Koristili smo i dokaze Poreske uprave koja je navela da je vrednost intelektualne svojine u skladu sa onim što je navedeno u finansijskim izveštajima. Tako smo ukazali da ni pravno ni činjenično Ankica nije kriva za ono što joj se stavlja na teret, što je sud i prihvatio – zaključuje Darijević.

J. Šormaz